Gren alandab Pärnus kaugkütte hinda (2)

Pärnu Postimees
Copy
Kaugkütja Gren langetab Pärnus megavatt-tunni eest võetavat hinda kuue euro võrra.
Kaugkütja Gren langetab Pärnus megavatt-tunni eest võetavat hinda kuue euro võrra. Foto: Urmas Luik

Pärnu kaugküttekliente soojusenergiaga varustav aktsiaselts Gren Eesti teatas, et langetab alates juunist soojuse müügihinda: kui alates aasta algusest on tulnud tarbijal megavatt-tunni eest välja käia ligemale 114 eurot, maksab see juunist veidi alla 108 euro.

Greni Eesti äride juhi Margo Külaotsa sõnutsi on kütuste hinnad langenud ja seetõttu võimalik soojuse hinda alandada.

Võrreldes aastataguse ajaga on soojusenergia hind siiski märgatavalt kõrgem. Mullu suve hakul maksis soojuse megavatt-tund veidi alla 64 euro.

Külaotsa jutu järgi tõi 2021.–2022. aasta energiakriis kaasa kõrged elektri- ja gaasihinnad, mis omakorda tõstsid hakkpuidu hindu. Hakkpuit on suvepealinnas kaugküttesoojuse tootmiseks kasutatav peamine kütus. Nii tõstis soojafirma eelmise aasta teises pooles hinda suisa kaks korda: sügisel kerkis hind 98 euro juurde ja uuest aastast 114 euroni megavatt-tunni eest.

“Olime olukorras, kus energia toime- ja varustuskindluse tagamiseks oli hinnatõus paratamatu. Arvestades, et varasemal kümnel aastal olime soojuse hinda peamiselt langetanud, tundus meie viimane hinnatõus väga suur,” ütles Külaots. “Tänu õigel ajal kasutusele võetud kohalikule kütusele ning tootmisseadmetesse ja võrku tehtud investeeringutele jäid meie soojuse hinnad siiski alla piirkondadele, kus gaasi peamise kütusena kasutamise tõttu tõusid hinnad kolme- või isegi neljakordseks.”

Gren Eesti äride juhi sõnutsi võidakse kütuste hindade langedes soojuse hinda veel langetada.

Soojuse hinda mõjutavad kütuste hinnad, kaugküttevõrgu seisukord, võrku tehtud investeeringute suurus, tootmisseadmete vanus ja nende tõhusus ning tarbijate hulk.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles