Heli Tooman Avagem silmad ja süda Pärnule!

Heli Tooman
, Tartu ülikooli Pärnu kolledži emeriitdotsent
Copy
Heli Toomani arvates näevad Pärnut avatud silmadega vaatavad inimesed linna teistsugusena kui suletud või pilukil silmadega inimesed.
Heli Toomani arvates näevad Pärnut avatud silmadega vaatavad inimesed linna teistsugusena kui suletud või pilukil silmadega inimesed. Foto: Mailiis Ollino

Mõni aasta tagasi kutsus Pärnus elanud soomlannast sõbranna mind ühel kaunil septembrilõpu päeval kaasa metsa seenele. Lehterkukeseeni korjama. Olen eluaeg olnud suur seenelkäija, aga varem polnud lehterkukeseeni korjanud ega teadnud ka ühtegi kohta, kus need kasvavad.

Metsa jõudnud, asus Eeva koos abikaasaga usinasti seeni korjama, mina ei näinud ühtegi seent. Küsisin: mida te ometi korjate? Siin ju seeni pole! Eeva selgitas: sul pole veel seenesilm avanenud ja seetõttu sa neid ei näe. Vaata, siin nad on! Ja äkki hakkasingi nägema seeni: lausa kobarates, sajad seened, kübarad värvilt juba maha langenud puulehtede karva ja seepärast esialgu silmapaistmatud. Sain palju seeni, erakordse elamuse ja õpetuse, mida pean silmas tänini: ava silmad ja sa näed!

Tartu ülikooli Pärnu kolledži üliõpilastel tuleb oma kirjalike tööde tegemisel järgida üliõpilastööde juhendi nõudeid ja õpingute algul on see neile väga keerukas, sealhulgas detailide nägemine: et paigas oleksid õiged kriipsud, komad, tühikud. Olen neile öeldud, et teie akadeemiline silm pole veel lahti läinud, harjutage, küll see siis tasapisi avaneb ja hakkate nägema kõiki pisiasju.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles