Algav suvemuusika sari teeb tagasivaate Raimond Valgrele ja Pärnu kuurordile

Anu Jürisson
, kultuuritoimetaja
Copy
Pasunakoori Õnn Tuli Õuele suvemuusika sarja kontsert kannab pealkirja "Õnnehetked rannaliival".
Pasunakoori Õnn Tuli Õuele suvemuusika sarja kontsert kannab pealkirja "Õnnehetked rannaliival". Foto: Aiki Järviste
  • “Nad on mu lemmikud, südame murdnud,” tõdes sarja korraldaja ansambli Titoks kohta.
  • Viru folgilt põikab suvepealinna kontserti andma šoti alternatiivbluusi isa Dave Arcari.
  • Pärnu linnaorkester lööb naelapea pihta.

Liivarannal peesitavaist ja merevees suplevaist puhkajaist vaid mõni samm kesklinna poole jäävas ranna kõlakojas täidab juuni keskpaigast augustini kolmapäevaõhtuid Pärnu suvemuusika sari, mis tänavu on üles ehitatud ajastute järgi, mõeldes Pärnu kuurordi 185 aasta juubelile ja 110 aasta möödumisele siinsamas oma suvesid muusikuna veetnud Raimond Valgre sünnist.

Ülle Jantson kutsus sarja korraldajana esinejaid puudutama oma helikeelega ka mõnd Valgre lugu ja enamasti on see hästi vastu võetud. Suvemuusikaõhtuid päris täpselt ajastuliselt ritta panna, alustades kuurordi kujunemisega ja minnes 1920.–1930. aastate kaudu edasi 1940.–1950. aastaisse, tal muusikute esinemisgraafikute tõttu ei õnnestunud. Nii on ajastud suve peale veidi segi paisatud, aga ülevaate saab, kui iga kord kohal käia.

“Kes väga naelapea pihta lööb, on Pärnu linnaorkester,” märkis Jantson. Linnaorkester viib pööripäeval, mil algab suvi, dirigent Henri Christofer Aaviku ja Pärnu muuseumi teaduri Tiit Kasega ajaloolisele retkele Pärnu kuurordi algusaega ja sukeldub meloodiatesse, mis kunagi kaunistasid selle kauni kuurortlinna suveparke.

Pildil Laikrete perebänd. Suvemuusika sarja noorim muusik on vaid seitsmeaastane.
Pildil Laikrete perebänd. Suvemuusika sarja noorim muusik on vaid seitsmeaastane. Foto: Erakogu

Viru folgilt põikab suvepealinna kontserti andma šoti alternatiivbluusi isa Dave Arcari, Ühendkuningriigi bluusiauhindade tänavune finalist, kelle jaoks USA tuntuim resonaatorkitarride valmistaja on välja töötanud nimelise kitarrimudeli. Arcari mängib ka bandžot ning ühendab oma loomingus Mississippi deltabluusi ja šoti folgi, kantri, rockabilly ja pungi sugemeid. Pärnus on ta varem käinud bluusipäevadel.

“Pärnu muusikuid oleme igal aastal kavas kasutanud, sel korral on Pärnu kunstide kooli akordioniansambel Energico ja lauluõpetaja Aita Kaaver,” rääkis Jantson. 2019. aastal kokku tulnud ansamblis mängivad koos akordionimuusikat armastavad noored, abituriendid ja nende juhendaja (Risto Rand, Rando Jaansalu ja Andrus Ostrov).

2015. aastast tegutseva vaskpilliansambli Bright Brass koosseisu viiest mängijast kolm, trompetistid Chris Sommer ja Raimond Vendla ning tuubamängija Enri Remmelgas on Pärnu juurtega noored mehed, mis muudab kontserdi koduselt nostalgiliseks.

Kuueliikmelise (kõige noorem neist on seitsmeaastane Nora) Laikrete perebändi võrratu esinemine jäi Jantsonit kummitama telekonkursilt “Uus laul”, kus nad võitsid kohtunike peapreemia. Soome muusik Ismo Haavisto on oma suupilli- ja kitarrimänguga pärnakaile juba vana tuttav bluusipäevadelt ja Harmonica festivalilt.

Pildil on Soome bluusiartist Ismo Haavisto.
Pildil on Soome bluusiartist Ismo Haavisto. Foto: Erakogu

“Nad on mu lemmikud, südame murdnud,” tõdes kontserdiga "Suveswing" üles astuva ansambli Titoks kohta neid korduvalt Endla dzässiklubiski võõrustanud Jantson. “Seekord on nad koos laulusolistiga (Susanna Aleksandra). Mõnikord inimesed ainult instrumentaalset muusikat ei jaksa kuulata, siis laul rikastab kava.”

Viiuli, kitarri ja kontrabassi kooslus viib muusikalisele rännakule 1950.–1970. aastate päikselisse Itaaliasse, mil linastusid filmid “La Dolce Vita”, “Ristiisa” ning raadiotes kõlasid Dean Martini, Rosemary Clooney ja Sophia Laureni hitid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles