Pärnu orelifestival pühendab gala Eesti muusika suurkujule

Anu Jürisson
, kultuuritoimetaja
Copy
Organist Kadri Toomoja ja kammerkoor Collegium Musicale (pildil) tähistavad helilooja Rudolf Tobiase 150. sünniaastapäeva.
Organist Kadri Toomoja ja kammerkoor Collegium Musicale (pildil) tähistavad helilooja Rudolf Tobiase 150. sünniaastapäeva. Foto: Kaupo Kikkas

Pärnu rahvusvaheline orelifestival teeb eeloleval reedel galakontserdiga sügava kummarduse Eesti muusika suurkujule Rudolf Tobiasele.

Eliisabeti kirikus aitavad sellel tähelepanuavaldusel teoks saada nimekas kammerkoor Collegium Musicale dirigent Endrik Üksvärava juhatusel ja üks meie noorema generatsiooni väljapaistvamaid organiste Kadri Toomoja. Rudolf Tobiase sünnist möödub tänavu 150 aastat.

Paljud mäletavad veel ehk Eesti krooni aegset rohelist rahatähte Tobiase jõulise näopildiga Käina oreli vilede taustal. “Selles ilmes peegeldub äratuntavalt Tobiase loominguline isikupära, mida võib iseloomustada sõnadega jõulisus, trots ja võitlustahe,” lausus Pärnus suve veetev organist ja festivali kunstiline juht Ines Maidre.

Rudolf Tobiase portreega 50krooniseid trükiti ainult 1994. aastal.
Rudolf Tobiase portreega 50krooniseid trükiti ainult 1994. aastal. Foto: Eesti Pank

Tobiase võimsad koraaliimprovisatsioonid kütkestasid publikut ja muutusid legendiks juba ta eluajal. Tema orelimängu tuldi kokku kuulama mitme kihelkonna pealt ja see rabas kuulajaid eriti ulja tormilisusega, mis olevat pannud kiriku laest krohvi pudenema. Arvata võib, et selline mäng andis sajanditagusele publikule sellise adrenaliinilaksu, mida tänapäeval saadakse rokikontserdilt.

Tobiase üllas eesmärk oli laiendada kirikumuusika piire ja väljendada siin kõrvuti religioosse pühalikkusega kogu inimhinge tundeskaalat. Sellest kreedost on kantud ka muusika, mis Eliisabeti kiriku kontserdil ettekandele tuleb – aateline, originaalne, ahelaid purustavalt ürgse jõuga Tobias, kes alati püüdles kõrgete eesmärkide poole.

Galakontserdi kavas põimuvad koori- ja oreliteosed, muu hulgas kõlavad Tobiase tuntuimad teosed “Eks teie tea” ja “Otsekui hirv”.

Organist Kadri Toomoja (pildil) ja kammerkoor Collegium Musicale tähistavad helilooja Rudolf Tobiase 150. sünniaastapäeva.
Organist Kadri Toomoja (pildil) ja kammerkoor Collegium Musicale tähistavad helilooja Rudolf Tobiase 150. sünniaastapäeva. Foto: Rene Jakobson

Asjakohane on mainida, et seoses Tobiase 150. sünniaastapäevaga (29. mai) toimuvad selle eel ja järel Tobiase sünnipaigas Hiiumaal, täpsemalt Kärdla kirikus heliloojale pühendatud Eesti muusika pidupäevad, kus löövad kaasa meie esinduskoorid ja -orkestrid. Pärnu publikul on võimalik pidulikust tähistamisest osa saada orelifestivali galakontserdil Eliisabeti kirikus.

“Hinnakem Tobiast ja olgem uhked, et meil selline muusikaline esiisa on olnud!” sõnas Maidre.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles