Toomas Kuuda Vaja on ühist ja pikka vaadet

Toomas Kuuda
, Eesti kaubandus-tööstuskoja Pärnu esinduse juhataja
Copy
Riik soovib eelarveaugu katmiseks võtta kodanikelt laenu.
Riik soovib eelarveaugu katmiseks võtta kodanikelt laenu. Foto: Arvo Meeks

Valitsuse kavandatavad maksutõusud on tekitanud nii ettevõtjates kui ühiskonnas tervikuna põhjendatud poleemika. Käibemaksu tõstmise vastu avaldavad protesti majutusasutused ja meediaettevõtted. Miks kergitatakse makse seda ootamatult ja kiiresti, teemat põhjalikult analüüsimata ja võimalikke tagajärgi arvestamata?

Põhjus on lihtne: riigil on vaja raha, et saada tasakaalu riigieelarve ja katta riigi ülalpidamiskulud. Kiire on seepärast, et eelarve puudujääk on kasvanud samuti kiiresti. Kui mullu septembris oli see 1,2 miljardit eurot, siis aprillis juba 1,7 miljardit.

Põhjus ei ole kaitsekulude ja peretoetuste kasvus, vaid prognoositust väiksemas majanduskasvus. Eesti majandus on languses juba neljandat kvartalit järjest, mistõttu makse on laekunud plaanitust vähem.

Probleemsete ja kiirkorras tehtud maksutõusudega saab küll lappida eelarveauke, kuid mitte põhjusi, miks need augud on tekkinud. Hoopis olulisem on mõelda, miks pole majanduskasv olnud selline nagu oodatud. Tuleb leida lahendusi, kuidas majandus taas kasvule pöörata, et maksusüsteem sitimuleeriks majandust ja täidaks riigikassat kõige paremal

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles