Pildid Üleelusuuruses raamatute parginäitusega öeldi tere Pärnu suvele

Anu Jürisson
, kultuuritoimetaja
Copy
  • Selle suve alateemad on “Pärnus on juured”, “Pärnu on kuurort” ja “Pärnu on jõelinn”.
  • Parginäituse avamine oli esimene sündmus hilisõhtuni vältavast “Tere, Pärnu suvi” programmist.

“Südame ma kinni köitnud sinu külge, emakeel …” on kirjutanud Lydia Koidula. Kuidas kõlab aga meie rahvuspoetessi luule teiste rahvaste emakeeles, saab lugeda Pärnu kesklinnas avatud parginäitusel “Koidula maa ja ilm”.

Koidula monumendi kõrval on kümnesse keelde (läti, soome, ungari, saksa, rootsi, inglise, vene, itaalia, hispaania ja prantsuse) tõlgitud luuletused ja meie laulupidude traditsiooni ühe looja elu raamatutena pargirohelusse laiali pillutatud nagu õueraamatukogu. Näituse kuraatori Kristiina Vungi sõnutsi võib seda näha ka nii, et Koidula on kuju seest vabaks lastud.


Pärnu kammerkoor laulis Koidula sõnadele loodud laule, millest osa (“Mu isamaa on minu arm” Gustav Ernesaksa viisile) tuleb esitusele ka eeloleval noorte laulupeol “Püha on maa”.

Parginäituse avamine täna keskpäeval oli esimene sündmus hilisõhtuni vältavast “Tere, Pärnu suvi” programmist, tegevused toimuvad Pärnu südalinnas, Pärnu jõel ja Kesklinna silla kõrval jõeäärsel rohealal. Selle suve alateemad “Pärnus on juured”, “Pärnu on kuurort” ja “Pärnu on jõelinn” juhivad tähelepanu Lydia Koidula 180. sünniaastapäevale, kuurortlinn Pärnu 185. aastapäevale ja jõe tähtsusele Pärnu ajaloos.

Viikingilaager viib meid tagasi aega, mil Pärnu jõe suudmesse võisid sisse põigata viikingilaevad. Uhketes turvistes mehed peavad festivalialal adrenaliinirohkeid näidisvõitlusi päris relvadega, külalised saavad laagris oda visata ja vibu lasta, lapsed valmistada endale pehmikmõõkasid, üks päeva korraldajaid, Pärnu muuseum, tutvustab oma suurejoonelist ajalooliste relvade ja turviste näitust “Kings and Guards”. Haabjal tuuakse jõeteed pidi kevadpealinnast Türilt kohale teemapealinnade valitsussau, mis Pärnule tähistab suvepealinna tiitlit.

Parginäituse avamine oli esimene sündmus "Tere, Pärnu suvi" programmist.
Parginäituse avamine oli esimene sündmus "Tere, Pärnu suvi" programmist. Foto: Mailiis Ollino

Parginäituse avamisele järgnes ekskursioon “Aja jõel” Koidula pargist Koidula muuseumisse ja tagasi, osalenud rahvas viidi üle jõe nii minnes kui tulles meeleolukalt paadiga. Jalgsi- ja paadituur tutvustas 180 aastat tagasi sündinud Lydia Koidula elu ja Koidulaulikuks kasvamise lugu ning avardas teadmisi kunagisest kahest Pärnu linnast, mis asusid teine teisel pool jõge.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles