WAF tantsib juubelikontserdil vampiiridega

Anu Jürisson
, kultuuritoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
”Vampiiride tantsu” esitasid WAFi tantsijad esimest korda Saksamaal Riesas IDO (International Dance Organization) maailmameistrivõistlustel.
”Vampiiride tantsu” esitasid WAFi tantsijad esimest korda Saksamaal Riesas IDO (International Dance Organization) maailmameistrivõistlustel. Foto: Erakogu

Tantsukool WAF Dance tähistab märtsi viimasel päeval oma kümnendat tegutsemisaastat Pärnu Endla teatris suure kontserdiga, kus ligemale 100 praeguse ja kunagise õpilase esituses tuuakse lavale oma paremad tantsud läbi aegade.

Juubelikontsert koosneb kolmest osast. Esitusele tuleb nii valik aastate vältel tantsitud tantsudest, fragmendid iga-aastastest tantsuetendustest kui eriprojekt “Vampiiride tants”, millega 2006. aastal show-tantsu maailmameistrivõistlustel Saksamaal saavutati 8. koht, kuid mida Eestis pole seni näidatud.

Osalevad tuntud lauljad

Pärnu tantsukooli juht Meeli Pärna märkis, et idee “Vampiiride tants” uuesti ellu äratada tuli talle pähe siis, kui mullu kevadel asuti juubeliks ettevalmistusi tegema. “See oli suur ja keeruline tegemine, nii ilus lugu ja nii ilus muusika ning väärib seda, et uuesti välja tuua,” kinnitas Pärna.

Tookord kehtis võistlustel reglement, et etendus võib kesta 12 minutit, ja maailma lavadel populaarne 2,5tunnine lavastus tuli selle aja sisse mahutada. Keeruline see oli, kuid Marko Sassjan koreograafina sai sellega väga hästi hakkama.

“Seal on kõik olemas. On külarahvas, vampiiride hammustus, armastus. Kui käisin Tallinnas Susan Lilleväli ja Maikeniga põhiplaane paika panemas ja näitasin neile esimest korda originaalmaterjali, millega Saksamaal käisime, siis neile väga meeldis see,” rääkis Pärna. “See ongi väga hea, nii visuaalis kui hingele, pisar tuleb silma.”

Kuna nüüd ajalimiiti pole, on lavastust lihtsam esitada ja see tuleb eestikeelsena ja solistidega. Võistlusel kõlas originaalmuusika lindilt ja saksakeelsena.

Fragmendid etendustest

“Kuna meil on oma tore Tallinna kool, kus on kuldseid hääli küll ja veel: Susan Lilleväli, Maiken ja Bert Pringi, võtsid nemad selle poole enda kanda,” märkis Pärna.

Esineb WAF-koor, solistidest laulab Sarah’ osa Nele-Liis Vaiksoo, tudeng Alfredit kehastab Mikk Saar, krahv Draculat ehk Earl of Krolockit Bert Pringi ja külanaist Magdat Kaire Vilgats. Samu rolle esitavad paralleelselt lauljatega laval tantsijad. Sarah’t tantsib Marleen Alttoa, Alfredit Kasper Koodi, Earl of Krolockit Jass Reilent ja Magdat Meeli Pärna.

Kümne tegutsemisaastaga on koolil tulnud peaaegu igal kevadel välja tantsulavastus. 2005. aastal koguni täismahus muusikal “Nukitsamees”, kus lõid kaasa nii professionaalsed näitlejad kui lauljad ja WAFi lapsed. “Me pole kunagi ühtegi asja poole vinnaga teinud ja see on meie kaubamärk iseenesest,” märkis tantsukooli juht.

Juubelikontserdiks paarikümne parema tantsu valimine oli Pärna jutu järgi kõige keerulisem. “Ma arvan, et kui me teinuks nii, nagu oleks tahtnud, siis ma ei tea, kui mitu tundi me seal tantsiksime,” muheles ta.

Mõne numbri, mida tahtnuks, pidi välja jätma seetõttu, et nende taastamine olnuks liig suur töö. Seda eriti vaba- ja nüüdistantsude puhul, mis tehti just siis konkreetsete inimestega ja nende emotsioonide pealt.

“Pool neist, kes lavale astuvad, on meie kunagised õpilased, kellest osal on juba endal lapsed. Ja nad tantsivad samu tantse, mida kunagi tantsisid. Neile meeldis see idee väga. Kui saatsime esimese ringkirja välja, et kes on huvitatud, jäi projektist välja ainult viis inimest, kes elavad välismaal või hakkavad sünnitama. Kogu vana kaardivägi oli nõus,” kõneles Pärna.

See on tähendanud seda, et proovideks on ohverdatud kõik nädalavahetused. Need, kes elavad Tallinnas, harjutavad seal ja ülejäänud teevad proove Pärnus.

31. märtsil Endlas

Laval 100 endist ja praegust WAFi tantsijat, õpetajad ja külalisesinejad, WAF-koor, solistid Nele-Liis Vaiksoo, Kaire Vilgats ja teised, muusikalised juhid Susan Lilleväli, Bert Pringi ja Maiken. Koreograaf Marko Sassjan. Etenduse juht Meeli Pärna.

Kontserdist valmib DVD.

Pärnu tantsukool waf dance

* 2002. aasta kevadel lõid Villiko Kruuse, Kaido Lüll, Edda Lüll, Marko Sassjan ja Meeli Pärna OÜ Waf Managemendi. Mõtet luua oma tantsukool olid eri ajal mõlgutanud kõik ja kui 2002. aasta suvel pakuti rendile esimest koolimaja, oligi aeg küps.

* Nime WAF autor on Nele-Liis Vaiksoo ja see pärineb noorte muusikakollektiivilt Family.

* Lauluosakond, mida juhendasid Susan Lilleväli ja Maiken, töötas Pärnus 2003–2005.

* Sügisel 2006 avas uksed Tallinna kool, mille tantsuosakonda juhib Villiko Kruuse ning lauluosakonda veavad Maiken, Susan Lilleväli ja Bert Pringi.

* Pärnu kooli juhina jätkab Meeli Pärna.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles