Galerii Kuhu minna? Vanas kuivatis muutuvad "koletised" haruldasteks kaunitarideks

Copy

Lääneranna vallas Kiisamaa külas Jaani talus asub Eestis ainulaadne liblikamaja, kus lehvitab tiibu paarkümmend eksootilist liiki. Enim püüavad pilku Kesk- ja Lõuna-Ameerikas elavad erksinised kuning-Morphod, kelle tiibade laius kuni 20 sentimeetrit. Veidi tagasihoidlikuma välimusega, Amazonase vihmametsadest pärit kahkjad kakkliblikad püüavad pilku silmadega tiibadel. 

Kuus aastat tagasi avatud liblikamaja sünnis on “süüdi” Jaani talu noorperenaine Kärt Lutsar, kes kunagi Inglismaal elades Londoni loomaaias liblikatelki külastas. Eestisse naasnuna tegi ta ema Antitea Lutsarile ettepaneku korter müüki panna ja maale kolida. Samal ajal kui uut elupaika otsiti, mõeldi, millega tegelda. “Põllupidajaid ja loomakasvatajaid meist ei saa, see oli selge. Tahtsime teha midagi, mida Eestis ei ole ja mis inimesi meelitaks. Leidsime, et troopilisi liblikaid Eestis kuskil ei näe,” meenutab Kärt. 

Liblikate kasvatamisest ei teadnud peres keegi kõige vähimatki. Nii hakkas Kärt esiti katsetama ööliblikatega ja kasvatas neid ühes toas. Ta ammutas nii liblikate kui neile eluks vajalike taimede kohta teadmisi netiavarustest ja tõlkis ema tarvis eesti keelde. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles