Pärnu muusikafestivalil osaleb tänavu rekordarv muusikuid

Anu Jürisson
, kultuuritoimetaja
Copy
Neeme Järvi ja Paavo Järvi Pärnu muusikafestivali lõppkontserdil aastal 2022.
Neeme Järvi ja Paavo Järvi Pärnu muusikafestivali lõppkontserdil aastal 2022. Foto: Tõiv Jõul/Pärnu muusikafestival
  • Rekordarv näitab, et Euroopa kultuurielu on taas õitsele puhkenud.
  • Sel aastal alustab kodupubliku ees teekonda maailma kontserdilavale Jüri Reinvere “Narride laev”.
  • Paavo Järvi: "Pärnu on koht, kus nii laval kui mujal luuakse muusikute vahel sõprussuhteid."

Tuleval nädalal algav Pärnu muusikafestival toob kokku üle 350 muusiku. BBC on nimetanud Pärnu festivali Euroopa klassikalise muusika tippsündmuste hulka, kontserte dirigeerivad Neeme Järvi, Paavo Järvi ja Kristjan Järvi.

Rahvusvaheliselt tunnustatud kollektiividest astuvad muusikafestivalil üles Läti kammerorkester Sinfonietta Rīga Neeme Järvi juhatusel, Baltic Sea Philharmonic ja dirigent Kristjan Järvi ning Eesti Festivaliorkester koos dirigent Paavo Järviga. EFO valmistub Pärnus kontsertide kõrval augustis algavaks Euroopa turneeks ja salvestab uut plaadimaterjali.

Maailmaklassika kõrval on Pärnu muusikafestivalil olulisel kohal Eesti autorite looming. Samuti jätkab festival traditsiooni tuua igal suvel Pärnus maailmaesiettekandena kuulajateni üks uudisteos Eesti heliloojalt.

Sel aastal alustab kodupubliku ees teekonda maailma kontserdilavale Jüri Reinvere “Narride laev” (“On the Ship of Fools”), mis on kirjutatud festivali tellimusel ja Pärnus plaadi tarvis salvestatakse.

Rekordarv osalevaid muusikuid annab märku, et Euroopa kultuurielu on pärast vahepealset sunnitud pausi taas õitsele puhkenud.

“Paljud, kes varem käinud, tulevad siia sel suvel tagasi. Pärnu on koht, kus nii laval kui mujal luuakse muusikute vahel sõprussuhteid. Siin on muusikaline kohtumispaik, mis külvab tulevaste põlvkondade seemet,” lausus Pärnu muusikafestivali kunstiline nõustaja Paavo Järvi.

Eesti Festivaliorkestri proov 2022. aasta Pärnu muusikafestivalil  kontserdimajas.
Eesti Festivaliorkestri proov 2022. aasta Pärnu muusikafestivalil  kontserdimajas. Foto: Kaupo Kikkas/Pärnu muusikafestival

Tippklassi solistid, kes sel aastal Pärnu muusikafestivalil esimest korda osalevad, on legendaarne Iisraeli-Ameerika viiuldaja ja vioolamängija Pinchas Zuckerman, Kanada tšellist Amanda Forsythe, Eesti sopran Mirjam Mesak, Prantsuse oboemängija François Leleux ja Türgi pianisti Fazıl Say.

Varem festivalil käinud maailmanimedest on Pärnus taas solistina laval pianist Zee Zee ja klarnetist Matthew Hunt.

Nende kõrval kuuleb arvukalt Eesti muusikuid, kes astuvad üles nii solistina kui kammerkoosseisudes (näiteks Theodor Sink, Triin Ruubel, Marcel Johannes Kits, Andres Kaljuste, Paula Ernesaks, Hanna-Liina Võsa, Sandra Uusberg, Erkki Otsman, Oliver Kuusik, Elina Nechajeva, Robert Traksmann, Katariina Maria Kits, Kaija Lukas, Leho Karin).

Neeme Järvi 2022. aastal Pärnu muusikafestivalil, mis oli pühendatud tema 85 aasta juubelile. Pildil juhendab ta noori dirigente Järvi akadeemias.
Neeme Järvi 2022. aastal Pärnu muusikafestivalil, mis oli pühendatud tema 85 aasta juubelile. Pildil juhendab ta noori dirigente Järvi akadeemias. Foto: David Kornfeld/Pärnu muusikafestival

Kolm noort Eesti dirigenti Arp Eerik Reindla, Kasper Joel Nõgene ja Valle-Rasmus Roots osalevad sel aastal Pärnu muusikafestivali Järvi akadeemia noorte muusikute haridusprogrammis. Neid näeb kontserte juhatamas kõrvuti Euroopa ülejäänud tulevikulootustega.

“Järvi akadeemia on näidanud end tõelise dirigentide kasvulavana, siin on osalenud nii mõnigi praegu maailma suurtel lavadel karjääri tegev uue põlvkonna dirigent,” tõdes Pärnu muusikafestivali tegevjuht Kristjan Hallik. Kursust juhendavad Neeme Järvi, Paavo Järvi, Kristjan Järvi ja Leonid Grin.

Muusikafestival toimub Pärnus 12.–21. juulini, sellele eelnevad kontserdid Arvo Pärdi keskuses ja Tallinna Jaani kirikus. Kõik kontserdid on jälgitavad Pärnu Muusikafestivali TV kaudu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles