Ilmakuulsa pianisti Eestisse kolimine ajendas looma uut festivali

Anu Jürisson
, kultuuritoimetaja
Copy
Age Juurikas astub Eesti Klaverisuvel üles ka ise pianistina.
Age Juurikas astub Eesti Klaverisuvel üles ka ise pianistina. Foto: Eva-Liisa Heinmaa

Pianist Age Juurikas on professor Arbo Valdma klaverikooli Suveuni, peagi algava Pärnu muusikafestivali ja Järvi akadeemia kõrvale loonud Pärnusse uue, Eesti Klaverisuve festivali, mis samamoodi ühendab kontserdid meistriklassiga.

Juurikas on enda ütlust mööda kirglik pedagoog, kel õpilasi nii Eesti muusika- ja teatriakadeemias kui MUBAs (Tallinna muusika- ja balletikoolis). Mõte sündis, kuna Eestis pole sellise mastaabiga klaverifestivali, kus alles õppivatel noortel avaneks võimalus saada kogemusi rahvusvaheliselt tunnustatud pianistidelt, kes õpetavad mainekates ülikoolides, olla koos nendega laval ja mängida orkestriga lausa mitmel kontserdil järjest.

Juurika sõnutsi on see kontseptsioon mujal maailmas väga levinud. “Olen külastanud ka suurt Pärnu muusikafestivali, see on olnud väga inspireeriv platvorm noortele dirigentidele ja orkestrimängijatele ja oligi mul eeskujuna silme ees,” tõdes ta. “Me, pianistid, oleme ju sellised üksikud. Peame oma musta pilli taga hästi palju üksinda aega veetma, meil on palju rohkem noote (kui ülejäänud pillide puhul), mida õppida, harjutada. Pianist mängib vahepeal küll teiste kammermuusikutega, aga valdava aja on üksi. Ka soolokontsertidel oleme iseendaga, meil puudub tihti kokkupuude orkestriga.”

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles