Pärnus tuleb maailmaesiettekandele Jüri Reinvere uudisteos “Narride laev”

Anu Jürisson
, kultuuritoimetaja
Copy
Reinverelt tellisid uudisteose “Narride laev” (“On the Ship of Fools”, “Auf dem Narrenschiff”) dirigent Paavo Järvi ja Eesti Festivaliorkester, kes on varemgi olnud tema uudisteoste esmaesitajad Pärnu muusikafestivalil.
Reinverelt tellisid uudisteose “Narride laev” (“On the Ship of Fools”, “Auf dem Narrenschiff”) dirigent Paavo Järvi ja Eesti Festivaliorkester, kes on varemgi olnud tema uudisteoste esmaesitajad Pärnu muusikafestivalil. Foto: Mihkel Maripuu/Postimees

Eesti Festivaliorkester ja dirigent Paavo Järvi toovad Pärnu muusikafestivali raames maailmaesiettekandele Jüri Reinvere uudisteose “Narride laev”.

Teose inspiratsiooniks on lause Sebastian Branti romaanist “Narride laev”: “Mundus vult decipi, ergo decipiatur” ehk “Maailm tahab petta saada, seega petkem teda”.

“Kui vaadata tõejärgse ühiskonna informatsiooni rolli meie ajal, pandeemia ja sõja aastatel, kuid ka kõikvõimalikus poliitilises aktivismis, siis näed, et see lause kehtib pärast 500 aastatki,” selgitas Reinvere.

“Inimesed petavad üksteist Facebookis ja Instagramis. Koroona eitajad, kliimamuutuste eitajad või genotsiidi eitajad tirivad teaduslikud leiud porri. Poliitikud korraldavad saateid selleks, et paista silmapaistvad ja sümpaatsed, mitte et lahendada kiireloomulisi ühiskondlikke probleeme. Ja tänapäeva uue poliitilise ideoloogia huvides kirjutatakse praegu Euroopas järjest kasvava innuga ajalugu ümber, mistõttu me varsti vaevalt teame, kuidas meist said need, kes me oleme. Need on kõik kaalutlused, mis mind kirjutades motiveerisid,” avaldas helilooja.

Me varsti vaevalt teame, kuidas meist said need, kes me oleme.

Jüri Reinvere


Teos on kirjutatud skertso žanris (itaalia keeles scherzo – nali) ja sellele omase suure liikumistempo ja ekspressiivsusega. Idee kirjutada iseseisev skertso tundus Reinverele ahvatlev. “Skertso ei pea ju tingimata naljakas olema. Nad võivad – nagu me Chopinilt või Brucknerilt teame – olla ka hirmuäratavad, grotesksed või deemonlikud,” tähendas ta.

Reinvere märgib, et Saksamaal ja üldiselt Kesk- ja Lääne-Euroopas on “Narride laev” hästi tuntud klassika, kuuludes samasse kirjanduse kategooriasse, nagu on Eestis rohkem tuntud “Till Eulenspiegel”, “Kilplased” või Rotterdami Erasmuse “Narruse kiituseks”.

Reinverelt tellisid uudisteose “Narride laev” (“On the Ship of Fools”, “Auf dem Narrenschiff”) dirigent Paavo Järvi ja Eesti Festivaliorkester, kes on varemgi olnud tema uudisteoste esmaesitajad Pärnu muusikafestivalil.

Pärnu muusikafestival on üks tuntumaid rahvusvahelisi klassikalise muusika festivale Eestis, mis ühendab Järvi akadeemia ehk õpitoad noortele muusikutele, kõrgetasemelise kontsertprogrammi ning Paavo Järvi juhtimisel ja juhatamisel tegutseva Eesti Festivaliorkestri, mis on üles astunud paljudes Euroopa kontserdimajades, samuti esinenud BBC Promsil Royal Albert Hallis.

Orkester esineb alati kord aastas kodupubliku ees Pärnus, Pärnu muusikafestivalil.

“Narride laev” tuleb maailmaesiettekandele laupäeval. Samal õhtul soleerivad Eesti Festivaliorkestri ees legendaarne Iisraeli-Ameerika viiuldaja ja vioolamängija Pinchas Zuckerman ja Kanada tšellist Amanda Forsyth.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles