Lauluga Mariale saab toetada Pootsi-Kõpu kiriku remonti

Silvia Paluoja
, vabakutseline ajakirjanik
Copy
Pootsi-Kõpu kirik.
Pootsi-Kõpu kirik. Foto: Urmas Luik

Pärnu linnas Pootsi-Kõpu kirikus jätkub eeloleval pühapäeval piiskop Platonile pühendatud muusikafestivalide sari, tasuta kontserdi külastajad saavad teha annetuse pühakoja remondiks.

Seekordsel helihardusel “Laul Mariale” on kavas tuntud heliloojate looming, seal hulgas Bachi, Schuberti ja teiste kõrval ka näiteks Eesti uuema aja esindajate Urmas Sisaski ja Ukraina juurtega Galina Grigorjeva heliteosed. Esinevad sopran Maria Melaha, flötist Leonora Palu, tšellist ja kontserdisarja eestvedaja Allar Kaasik ning viiulil Andres Mustonen.

MTÜ Kõpu Arenduskeskuse juhatuse liige, 30. tegevusaastat tähistava Maria talu peremees ja kohaliku koguduse vanem Enn Rand ütles, et remonti vajavad pühakoja välis- ja siseseinad ning uksed-aknad vajavad restaureerimist.

Kiriku katust remonditi aastatel 2013–2016 riigi, koguduse ja annetuste rahaga. Kõige suurema ja tähtsama torni, Kristuse torni, renoveerimist toetasid Pärnu rotarid.

Kontserdisari on pühendatud Pootsis kirikuköstri peres sündinud Paul Kulbuschile, hilisemale Eesti apostliku õigeusu kiriku esimesele eestlasest piiskopile Platonile, kes on pühitsetud märterpühakuks. Platoni mõrvasid enamlased 14. jaanuaril 1919 Tartus Krediidipanga keldris ja talle on Pootsi-Kõpu kirikus avatud mälestustahvel.

Hea akustikaga 1873. aastal valminud pühakojas on esinenud tippmuusikud ja solistid ning erandkorras andis siin kontserdi ka Kuremäe kloostri nunnade koor.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles