Pärnu hiphop 30 Kirevad 90ndad: kuulsad Taku peod, “tülid” politsei ja linnavalitsusega, Daraba Bastadz

Copy

Kui USAs alguse saanud hiphopi muusikastiil tähistab tänavu 50. aastapäeva, on ümmargune tähtpäev suvepealinna räpiskeenelgi. 30 aastat tagasi sündis Räämal legendaarne Daraba Mob, mille liikmed tegid Pärnust üheksakümnendatel Eesti hiphopi pealinna ja panid kokku Eesti ühe esimesi selle muusikastiili bändi Daraba Bastadz, mis annab augusti alguses sel puhul kodulinnas üle pika aja eksklusiivse kontserdi.

Ehkki teadaolevalt toimus Pärnu esimene räpipidu Sütevaka humanitargümnaasiumi keldris Toomas Tilga ehk Tommyboy eestvedamisel, läks siinne hiphopkultuuri katel podisema Ülejõel Rääma kandis.

Hiphopimaastikul artistinime P. Julm all tuntud Priit Juurmanni sõnutsi oli räppmuusika tol ajal USAski veel nišikultuur, mis sai peavooluks 1990ndate teises pooles. Põhjusele, miks see Eestiski osa noorte seas populaarseks muutus, on tema arvates raske näppu peale panna.

“Oli punt noori inimesi, kellele sedalaadi muusika, see rütm, see groove, see attitude, see sõnum sobis ja selle tuumiku ümber tekkis mingi seltskond ja selle suurenenud gravitatsiooni tõttu tuli sinna veel inimesi juurde,” arutles Juurmann. “Ühest vastust on väga raske anda, aga nii see juhtus ja see on väga lahe.”

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles