Orelifestival pühitseb pidulikult pärnakate oma laulu

Anu Jürisson
, kultuuritoimetaja
Copy
Erilist muusikalist külakosti toovad meile Itaalia muusikud Carlo Torlontano (alpisarv) ja Francesco di Lernia (orel).
Erilist muusikalist külakosti toovad meile Itaalia muusikud Carlo Torlontano (alpisarv) ja Francesco di Lernia (orel). Foto: Erakogu

Läbi suve kestval Pärnu orelifestivalil on neil päevil tulemas kaks erilist kontserti. Neist üks viib Pärnuga seotud tänavuste juubilaride Valter Ojakääru ja Raimond Valgre radadele, teises astub oreli partnerina üles iidne ja haruldane alpisarv.

Tänavune Pärnu orelifestival nimetuse all  "Universumi hääled" on andnud võimaluse kuulata mitmeid haruldasi hääli, mida varem pole  koos oreliga kuuldud. Oreli partneriks on olnud näiteks ukraina näppepill banduura, aga võib- olla üllatavalt ka siinmail tuttav akordion, mida tuult andva lõõtsa tõttu võib pidada oreli väikseks sugulaseks.

Eriti eksootilise instrumendiga on tegemist eelseisval tänaõhtusel kontserdil, kus oreli partnerina astub üles iidne ja haruldane alpisarv. Seda erilist muusikalist külakosti toovad meile itaalia muusikud Carlo Torlontano (alpisarv) ja Francesco di Lernia (orel).

Alpisarv pärineb Alpi karjuste kultuurist, kus ta omas muusikalise väärtuse kõrval ka olulist signaliseerimise funktsiooni. Mägede avaruses kaugele kaikuma pidav pill on oma neljameetrise sarvega ka väliselt äärmiselt pilkupüüdev ja sobib kirikuvõlvide alusesse akustikasse suurepäraselt. Kaunist ja vaatamisväärset pasroraalset kava esitav alpisarve duo on korra varemgi Eestis esinenud, kuid Pärnus esinetakse esmakordselt, rääkis orelifestivali kunstiline juht Ines Maidre.

Augustiga algab Pärnus taas loomeisikute aktsioon Raamid. Selle raames toimub muuhulgas tuleval reedel ka orelifestivali kontsert "Oma laul", mis viib meid Pärnuga seotud tänavuste juubilaride Valter Ojakääru ja Raimond Valgre radadele.

Kaastegevad muusikudki - sopran Aita Kaaver, Iris Maidre-Aarvik vioolal, saksofonist Ivo Lille ja organist Ines Maidre on kõik kuidagi Pärnuga seotud.

Ettekandele toovad nad muuhulgas Ojakääru armastatumad laulud Leelo Tungla tekstidele "Olematu laul" ja "Oma laulu ei leia ma üles". Neist viimane sai inspiratsiooniallikaks muusikute loodud uutele oma lauludele, mis kõlavad kontserdil vaheldumisi Valgre igihaljaste meloodiatega. Kuulaja ette ilmuvad uues kuues "Sinilind", "Muinaslugu muusikas", "Peagi saabun tagasi su juurde" ja "Pärnu ballaad". Sellega pühitseb orelifestival pidulikult pärnakate oma laulu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles