August algab Raamide ja rituaalidega kirikus, Kuumoonis ja loovlinnakus

Copy
Benini rütmide töötuba toimub beninlasest helilooja Steve Abeniga (ees keskel) igal hommikul. Usundiuurija ja folklorist Madis Arukask (taga keskel) rääkis Raamide vestlusringis rituaalidest.
Benini rütmide töötuba toimub beninlasest helilooja Steve Abeniga (ees keskel) igal hommikul. Usundiuurija ja folklorist Madis Arukask (taga keskel) rääkis Raamide vestlusringis rituaalidest. Foto: Urmas Luik

“Läbi aegade on käinud kõva diskussioon, kas sipelgapesa on kunstiteos või ei ole? Lühike vastus on “ei ole”, sest tal puudub  artefakti, kunstiteose tähendus,” selgitas helilooja-dirigent Andrus Kallastu, kes neljandat aastat järjest püüab Pärnu loomeinimesi päästa üksindusse suremast ja soovitab neil avalikkuse ette tulla. Kas või nii, nagu sipelgad seda teevad.

Et loovinimesi päästa, tuleks nad enne üles leida ja panna end teadvustama kui loovisikuid. Kallastu jutu järgi ei tea loominguga tegelevad inimesed tihtipeale isegi, et nende tegevus kuulub Eesti Vabariigis paragrahvi alla. (Naerab, T. L.) On ju olemas loovisikute ja loomeasutuste seadus ja autorikaitse seadus. Kõik need määratlevad loovisiku olemuse.

“Seaduse järgi peab loovisikul olema loomingut, mis olgu avalik, niisama lihtsalt ei käi, et kirjutad aga sahtlisse. Õiguse mõttes sobib avaldatud looming, kontserdil kõlanud teos, näitusel üles pandud pilt, trükis ilmunud luuletekst,” nimetab Kallastu.

Eesmärgi Pärnust loovinimesi leida ja nad koondada seadsid koos Kallastuga Leonora Palu ja Sven Kivisildnik. Tekkis mõte teha üritus Raamid, ja mitte tavaline, vaid selline, millel puudub juht, kes kõike korraldab.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles