Analüüs Pärnu lennujaamale peale makstes tuleb raha tagasi (2)

Ain Hinsberg
, Tartu ülikooli Pärnu kolledži teadus- ja arendusosakonna projektijuht
Copy
Tänavu 25. mail saabus Pärnusse hooaja esimene liinilend Helsingist.
Tänavu 25. mail saabus Pärnusse hooaja esimene liinilend Helsingist. Foto: Urmas Luik

Tartu ülikooli Pärnu kolledži teadus- ja arendusosakonna projektijuht Ain Hinsberg kirjutab, et piirkondlikule lennujaamale, nagu on Pärnus, peale makstes tuleb raha muid kanaleid pidi tagasi ja rohkemgi.

EPU si muove* ehk Pärnu lennujaam 3.0.

​*EPU on Pärnu lennujaama rahvusvaheline lühendtähistus. “Eppur si muove” või “E pur si muove” (“[Ta] liigub siiski”) on lause, mille Galileo Galilei olevat pomisenud inkvisitsioonikohtu ees pärast Maa liikumisest ümber Päikese lahtiütlemist.

Pärnu reisilennujaama teema tõmmati üsna ootamatult, aga samal ajal oodatud nurga alt ajakirjanduses liistule: sõitjaid on vähe ja lennupileti hind kõrge.

Pärnu–Helsingi–Pärnu lennu 180eurosest maksumusest kõneldes tuleb arvesse võtta, et sellele edasi-tagasilennule kulub tund ja 40 minutit. Maanteed pidi ega meritsi ei jõua teel Pärnust Helsingisse selle ajaga isegi Tallinna sadamasse. 

Pärnust lendab Helsingisse 50 minutiga ja ühe otsa hind on 90 eurot. Maitsi ja mereteed mööda jõuab suvepealinnast Helsingisse 4,5 tunniga ja see läheb maksma ligemale 55 eurot. Niisiis, lendamine tuleb 1,6 korda kallim, aga 5,4 korda kiirem.

Lause “Sellise raha eest saab juba ükskõik kuhu Euroopasse reisida” peale ei oska ma kosta muud, kui et Helsingi või Pärnu ongi ükskõik kus Euroopas.

Mujalgi pole hõlpu

Kogu Euroopas ega mujalgi maailmas ei hõiska piirkondlikes lennujaamades keegi.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles