Kihnu Virve järel lavastas Gerda Kordemets loo Koidulast: Tahaksin olla võlur

Copy

“See on selline kummaline omandi ja armastuse ja vihkamise suhe,” tunnistas näitemängu autor ja lavastaja Gerda Kordemets Pärnus Koidula muuseumi aias augustis mängitava suvelavastuse “Koidulahing” esietenduse eel.

Meie jutuajamise aegu tegid Eestile tiiru peale Kordemetsa lavastatud viimased “Kihnu Jenka” etendused, mille peategelane on igavene ja nüüdseks vist juba ka müütiline Kihnu Virve oma lauludega. Samal ajal hakkas kaugete aegade tagant oma pead padjalt tõstma teine igavene, Lydia Koidula. Selle näidendi kirjutamise ja lavaletoomise peaõhjus oli 180 aasta möödumine Lydia Koidula sünnist, ideepisiku andsid Kordemetsale Pärnu ja Koidula muuseum.

“Koidulahing” on Pärnu muuseumi ja kaasteeliste kummardus Emajõe Ööbikule kui Eesti kultuuriloo märgilisele naisele, luuletajale, jutustajale, näite- ja ajakirjanikule, teatriloojale ja rahvusliku identiteedi kujundajale.

“Oleme uhked, et meie armastatud rahvuskangelanna Lydia Koidula 180. sünniaastapäeval on lahkete ja loovate inimeste koostööst saanud lavaküpseks täiesti uus lavastus,” jagas oma rõõmu Pärnu muuseumi juhataja Aet Maatee. “Koidula on eestikeelse teatri alustala. Seda suurem on rõõm, et mängime etendust just tema lapsepõlvekodus.” Seega on see missiooniprojekt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles