Intervjuu Psühholoog Elen Kihl: Kehvad suhted tõmbavad inimesed nõiaringi (3)

Eliisa Beljaev
, suvereporter
Copy
Elen on 28 aastat psühholoogi tööd teinud.
Elen on 28 aastat psühholoogi tööd teinud. Foto: Urmas Luik

Elen Kihl on naine nagu orkester. Iga päev abistab ta inimesi kliinilise psühholoogina ja on aastaid korraldanud heategevust. Peale selle mängib ta tennist ja klaverit ja laulab kooris. Ühtlasi on ta minu ema, mis on üks maailma tähtsamaid ameteid.

Lapsevanema töökohustuste rida on lõputu. Raske on välja mõelda midagi, mida ema-isa tegema ei peaks. Elenil on kolm last ja aastatepikkune psühholoogi töökogemus. Kui olulised on tema meelest laste ja vanemate omavahelised suhted? Millised omadused soosivad lastekasvatamist? Kuidas saavad vanemad peres kaasa aidata õdede-vendade headele suhetele?

Millega inimesed kõige enam psühholoogi poole pöörduvad?

Kõige rohkem on ärevust ja meeleoluprobleeme. Ülemäärane muretsemine, tugev pinge ja ärevus, kurbus, masendus, hirm.

Kui probleemide kaupa vaadata, siis ülekaalukalt on inimesed hädas eri laadi suhetega: abikaasa, laste, sugulaste, töökaaslastega. Lastel on muresid oma vanemate, eakaaslaste, õpetajatega. Siin joonistub välja teatav nõiaring. Kehvad suhted soodustavad ärevust ja depressiivsust, mis omakorda halvendab suhteid veel.

Mainisid lapse ja vanemate vahelisi suhteid. Kui olulised need on?

Lapsevanemad kujundavad oma lastele esimese suhtluskeskkonna ja annavad ka esimese mudeli. Päris pikka aega sõltub lapse heaolu ainult oma vanematest. Vanemad panevad tegelikult aluse sellele, kuidas laps ennast ja kogu maailma tajub.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles