LAURI LÄÄNEMETS Õiglasem maksutulu jagamine annab omavalitsustele jõudu

Lauri Läänemets
, siseminister, Sotsiaaldemokraatliku Erakonna esimees
Copy
Siseminister Lauri Läänemets. 
Siseminister Lauri Läänemets. Foto: Arved Breidaks

Sotsiaaldemokraatide eesmärk on vähendada regionaalset ebavõrdsust nii, et jõukust lasteaedu ja kultuurimaju lahti hoida jaguks kõikjale Eestis. Maksutulu senisest õiglasem jaotamine annab paljudele kohalikele omavalitsustele (KOV) elujõudu juurde ja neid rahastades arvestatakse järjest rohkem pensioniealiste elanike arvuga.

Muudatused

Tulumaksu- ja sotsiaalhoolekandeseaduste muudatused võeti vastu juunikuus.

Muudeti kohalike omavalitsuste tulumaksu eraldamise põhimõtteid.

2024. aasta jaanuarist suurendatakse iga pensionäri pealt eraldatavat tulumaksumäära 2,5 protsendile.

Samal ajal vähendatakse üksikisiku tulumaksumäära 11,89 protsendile.

Muudatusega suurendatakse omavalitsuste tulumaksu laekumisi riiklikult pensionilt 16,3 miljonit eurot ja vähendatakse muudelt tuludelt tulumaksu 24,7 miljonit eurot. Sellest jääv vahe suunatakse tasandusfondi.

Andmed: riigikogu

Omavalitsuste rahastamises tüürisime 30 aastat kraavi poole veetud vankri lõpuks tagasi õigele teele. Kahjuks logiseb see vanker veel kõvasti, sest pidevalt kraavipervel sõitnud ja purunenud rattaid parandasime kiirete, aga ajutiste vahenditega. Aga algus on hea ja sügisel paneme paika juba pikaajalise plaani koos omavalitsusjuhtidega, et tulud jaguneksid KOVide vahel õiglasemalt kui seni. Et kõikjal Eestis oleks tagatud teenused ja elu võimalikkus. 30 aastat ainult suurematesse keskustesse koondunud töökohad ja maksutulu ei ole kindlasti lahendus, kasvatamaks kogu riigi jõukust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles