Enesetappude statistika osutab stigmadele

Eliisa Beljaev
, suvereporter
Copy
Kuigi vaimse tervise teema on paljudele viimastel aastatel tuttavamaks saanud, ei ole stigmad selle ümber kadunud ja mõjutavad enim mehi.
Kuigi vaimse tervise teema on paljudele viimastel aastatel tuttavamaks saanud, ei ole stigmad selle ümber kadunud ja mõjutavad enim mehi. Foto: Shutterstock

Tänavu on Pärnumaal registreeritud viis enesetappu, millest kolm tegid mehed. Mullu sooritas enesetapu üheksa pärnumaalast, neist kaheksa olid mehed. 2021. aastal jättis suitsiidi tõttu elu 13 inimest, nende hulgas kümme meest.

“Mehed on suitsiidsusest tõepoolest enam haavatavad, see on niiviisi nii meil kui mujal maailmas,” selgitab portaali Peaasi tegevjuht ja kliiniline psühholoog Anna-Kaisa Oidermaa. Kuigi vaimse tervise teema on paljudele viimastel aastatel tuttavamaks saanud, ei ole stigma psühholoogi sõnutsi kuhugi kadunud ja mõjutab enam just mehi. “Endiselt võidakse vaimse tervise muresid vääralt nõrkuse märgiks pidada või kohtab uskumust, et näiteks depressiooniga peab ise hakkama saama,” räägib Oidermaa.

Enesetapu sooritanud on tänavu olnud vanuses 35-49. Ka eelmisel aastal sooritatud üheksast enesetapust oli kaheksa inimest üle 40aastased. Kuidas sellist statistikat põhjendada?

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles