Mercast Õnnepaluni: kolmas Pärnu kirjandusfestival toob 12 tundi kohtumisi Koidula pargis ja muuseumis

Anu Jürisson
, kultuuritoimetaja
Copy
Hetk mulluselt Pärnu kirjandusfestivalilt, pildil rohelises kleidis peakorraldaja Merle Jantson.
Hetk mulluselt Pärnu kirjandusfestivalilt, pildil rohelises kleidis peakorraldaja Merle Jantson. Foto: Haide Rannakivi

Taasiseseisvumispäeva nädalavahetuseks “kolib” Eesti kirjandus suvepealinna, kus toimub kolmas Pärnu kirjandusfestival.

Laupäeva keskpäeval saab Koidula ausammas pärja pähe ja park selle ümber täitub tosinaks tunniks ilusa eesti keele, parima emakeelse kirjanduse, armastatud Eesti kirjanike, sõnumiga muusikute ja arukate arvamusliidritega.

Viiel teemaalal “Laps loeb!”, “Noor loeb!”, “Keel loeb!”, “Pärnu loeb!”, “Teater loeb!” kutsuvad kohtuma ja kuulama kirjanikud Andrus Kivirähk, Urmas Lennuk ja Urmas Vadi, Kadri Hinrikus, Kätlin Kaldmaa ja Jaanus Vaiksoo, Mercast Rein Veidemannini, Marten Kuningast Peeter Volkonskini ja Pärnu luulenoortest Tõnu Õnnepaluni. Vestlusi veavad pärnakatest kirjandusinimesed Karin Allik, Ott Kilusk, Indrek Koff ja Piret Tali.

Hetk mulluselt Pärnu kirjandusfestivalilt, pildil Sütevaka humanitaargümnaasiumi vilistlased Indrek Koff ja Tuuli Velling.
Hetk mulluselt Pärnu kirjandusfestivalilt, pildil Sütevaka humanitaargümnaasiumi vilistlased Indrek Koff ja Tuuli Velling. Foto: Haide Rannakivi

Alal “Mõte loeb!” arutletakse Kaupo Meieli juhatusel nii eesti keele oleviku ja tuleviku kui meie meediaväljaannete kultuuritoimetuste olemuse üle. “Sõna saavad olulised inimesed, kel oskus mõelda, öelda ja ka õigus otsustada,” tutvustas kirjandusfetivali eestvedaja Merle Jantson.

Tänavusest aastast lisanduv teatriteema toob lavakava “Stiiliharjutused”, Tallinna linnateatri laulva näitleja Andres Raagi ja esietenduse teatrilt Must JaAM.

Pealaval “Vaata sõna!” näeb ja kuuleb mõttega muusikat: üles astuvad Tõnu Oja ja Rembetes, Marten ja Lisanna Kuningas ning legendaarne Propeller.

Traditsioonilises Öötunnis “kohtub” kuulaja-vaataja igavesti nooreks jäänud pärnakast poetessi Ilmi Kollaga (1933–1954).

Koidula 180. sünniaasta tähistuseks toimub festivalil paralleelprogramm Koidula muuseumis, kus Kadri Kõusaar kutsub kuulama kõnelusi kirjandusperede ehk Leelo Tungla ja Anna Magdaleena Kangro ning Doris Kareva ja Maria Lee Liivakuga.

Kuna korraldajad on vankumatul seisukohal, et me ilus eesti keel ja kirjandus peab olema kõigile piiranguteta kättesaadav, on kogu kirjandusfestivali rikkalik programm tasuta, rõhutas Jantson.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles