Teater Must JaAm toob Pärnu kirjandusfestivalil lavale Eesti kultuuritegelaste armastuskirjad

Pärnu Postimees
Copy
“Kas pole veider mõelda, et veel sajand tagasi oli kirja kirjutamine sageli ainus võimalus oma armsamaga suhelda?” küsivad lavastuse autorid-etendajad Anne-Mai Tevahi ja Joonas Vatter.
“Kas pole veider mõelda, et veel sajand tagasi oli kirja kirjutamine sageli ainus võimalus oma armsamaga suhelda?” küsivad lavastuse autorid-etendajad Anne-Mai Tevahi ja Joonas Vatter. Foto: Andero Kalju/teater Must Jaam

Pärnu kirjandusfestivalil esietendub 19. augustil teatri Must JaAm uuslavastus “Kõik ruum, kõik aeg täis igatsust”. Lavaloo aluseks on Eesti 11 kultuuritegelase armastuskirjad.

Eri inimeste ise ajal saadetud kirjadest moodustub laval fiktiivne situatsioon: kahe inimese lugu läbi kirjade. Naine ja mees, kes laval armastajatena kirjavahetust peavad, ei kujuta kedagi konkreetset. Nende lugu on koondportree armastusest, selle kulgemisest ja teisenemisest läbi aja ja ruumi, kõige krooniks kirjadest ja ümbrikest kumav igatsus.

“Kas pole veider mõelda, et veel sajand tagasi oli kirja kirjutamine sageli ainus võimalus oma armsamaga suhelda?” küsivad lavastuse autorid-etendajad Anne-Mai Tevahi ja Joonas Vatter.

“Kui viibiti eemal ega saadud kallimaga silmast silma kohtuda, otsiti neis pikkades kirjades viisi, kuidas sõnastada armastust. Kuidas panna sõnadesse kõik oma tunded, kogu oma igatsus. Praegu, mil oleme harjunud lühisõnumitega ja võime oma kallimat väikese helendava ekraani näol alati enesega kaasas kanda, kas oskamegi üldse oma armastusest kirjutada nõnda, nagu seda tehti kunagi?”

Praegu, mil võime oma kallimat väikese helendava ekraani näol alati enesega kaasas kanda, kas oskamegi üldse oma armastusest kirjutada nõnda, nagu seda tehti kunagi?


Tegijate sõnutsi võiks “Kõik ruum, kõik aeg täis igatsust” mõjuda kui rännak. “Rännak meie kaunikõlalise keele sisse ja hääbuvasse kirjasaatmiskultuuri. Tuletame meelde, missugune kaal on sõnadel, kui väljendusrikas on eesti keel ja kuivõrd puudutav saab olla üks tundeid ja mõtteid täissõnastatud paber.”

Lavastuses kõlavad Raimond Valgre, Marie Underi, Friedebert Tuglase, Betti Alveri, Mart Lepiku, Juhan Liivi, Evald Hermaküla, Anna ja Andres Särevi, Eduard Vilde ja Artur Rinne kirjad ja katkendid nende kirjadest.

“Kõik ruum, kõik aeg täis igatsust” esietendub laupäeval Pärnu kirjandusfestivalil hotell Victoria Cafe Grandis kell 16.30 ja esietendus on publikule prii sissepääsuga. Istekoha tagamiseks tuleb end festivali infolauas vaatajana eelregistreerida. Alates sügisest mängitakse lavastust Eesti eri paigus, näiteks 7. septembril Tartus laulupeomuuseumis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles