Metsamaa talust kujuneb pärimuskultuuri keskus

Silvia Paluoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
SA Kihnu Kultuuriruumi juhataja Mare Mätas aitab Metsamaa talust kujundada pärimuskultuurikeskust.
SA Kihnu Kultuuriruumi juhataja Mare Mätas aitab Metsamaa talust kujundada pärimuskultuurikeskust. Foto: Urmas Luik

Lennuväljast võttes joonelt saare teise otsa jäävas Rootsikülas võtab tasapisi ilmet Metsamaa talu ümbrus, õigemini omaaegsed ait, kuur, saun, kelder.

“Ehitame siia väliköögi, kus saame villu pesta ja lõnga värvida. Hakkame tegema abihoonet, kuhu tulevad pesemis- ja majutusruumid. See tuleb sinna eemale, et me ei lõhuks põhimaja arhitektuurilist plaani,” räägib SA Kihnu Kultuuriruumi juhataja Mare Mätas ega hooli karmist, kördi ees lillelist põlle lennutavast tuulest.

Metsamaa talust kujuneb sammhaaval, aga järjekindlalt pärimuskultuurikeskus, mis maist augustini on avatud külalistele ja kus toimuvad pillimängulaagrid, hoitakse au sees ja õpetatakse vanu kombeid.

Hoonete taastamine ja uuendamine on saanud rahatuge Leader-programmist ja maaelu arengukava külade uuendamise ja arendamise investeeringutoetuse meetmest. Tugeva õla on alla pannud vallavalitsuski, sest Metsamaa talukompleksi arendamisest tõuseb vaimne tulu UNESCO maailmapärandi nimekirja kantud kogukonnale.

Jürikuus tulevad siin Kihnu tüüpi rohelise maamaja ümbruse korrastamise talgud. Kohalike kõrval löövad kaasa massakatest viiuldajad, kes hoogsa töötegemise järel pärimuslugude kokkumängu harjutavad.

Kihnu kooli õpetaja, Uiõ-Matu talu perenaine ja nelja lapse ema, juristiks õppinud Mare Mätas tunneb kodusaarel põlvest põlve pärandatud tavu ja tema püüd on neid sirgujatele võimalikult ehedalt edasi anda.

Pärimusmuusika õppe algatamise ja levitamise eest pälvis ta kultuurkapitali rahvakultuuri sihtkapitali preemia. Tänavuste tegemiste tippudena paistavad Kihnu kolmas merepidu ja teine viiulifestival.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles