KAART Kahe silla jooks muudab liikluskorraldust

Copy
Kahe silla jooksul selguvad Eesti meistrid.
Kahe silla jooksul selguvad Eesti meistrid. Foto: Urmas Luik

Pärnumaa suurim spordipidu ehk kahe silla jooks toob nädalavahetusel suvepealinna tuhandeid liikumissõpru ja muudab liikluskorraldust.

2001. aastal kahekordse sõudmise olümpiahõbeda Jüri Jaansoni ja tema mõttekaaslaste algatatud liikumisüritus sündis vajadusest korrastada Pärnu jõe kaldad. Tänavune liikumispidu toimub laupäeval ja pühapäeval.

Kui tippaegadel ehk koroonaaja eel võttis kahe silla jooksu üritustest osa ligemale 4000 eri vanuses liikumishuvilist, tõi mullune üritus pärast kaheaastast pausi kokku veidi üle 1000 huvilise. Sel nädalavahetusel on starti oodata pool tuhat liikujat enam.

"Näeme koroonast taastumise märke: tagasi tulevad paljud huvilised, kes osalesid viimati eelmisel kümnendil, niisamuti arvukalt neidki, kes varem tegid kaasa virtuaaljooksudel," rõõmustas Pärnu Kahe Silla klubi ürituste peakorraldaja Vahur Mäe.

Kaks päeva vältav programm algab laupäeval kell 16 Anu Piiroja juhendamisel toimuva ühistreeninguga. Kell 16.30 antakse Vaasa pargis lähe ratastoolisõidule. Pere noorimad ehk kuni 11aastased saavad alates 17.30st kaasa lüüa tasuta lastejooksudel, mis on jaotatud eri vanusegruppide tüdrukute ja poiste jooksudeks.

Pärast lastejookse kell 19.45 on suur lava Pärnu Sütevaka humanitaargümnaasiumi noortebändi Bella päralt. See kütab üles sportijad, kes stardivad kell 21 kolmekilomeetrisele Pärnu õhtujooksule.

Pühapäeval kell 12 kõlab stardipauk klassikalisele kahe silla jooksule-kõnnile. Kesklinna kolmanda silla ehituse tõttu muutub rada kahes kohas: paremkaldal Räämal on muudatus miniatuurne, vasakkaldal veidi põhjalikum, sest seal suunatakse jooksjad mõni kilomeeter enne finišit Laiale tänavale ja seejärel taas jõekaldale.

Muudatustest hoolimata on rada täpselt kümme kilomeetrit pikk. "Saame rõõmuga tõdeda, et rajal on kõigile nõuetele vastav pass, mis võimaldab Pärnus taas riigi maanteejooksu meistrivõistlusi pidada," rääkis Mäe, kelle sõnutsi selguvad Eesti tiitlivõistluste kõrval ka Pärnumaa tšempionid.

Meeste seas asuvad medaleid noolima näiteks Karel Hussar, Leonid Latsepov, Olavi Allase ja Kenny Kivikas, naiste arvestuses paljukordne kahe silla jooksu võitja Jekaterina Patjuk, Kaisa Kukk ja Pille Hinn.

Ühtlasi muudab spordipidu märgatavalt liikluskorraldust.

Oluline on teada, et:

· Muudetud liikluskord kehtib ajavahemikus 01.09 kella 18 kuni 03.09 kella 17;

· Kesklinna sild suletakse 03.09 stardi ajaks 11.45–12.15;

· Kohalike elanike ligipääs kinnistutele on ajutiselt raskendatud ning bussipeatuste asukohti muudetud.

· Endla esine parkla ja Silla parkla on suletud alates 01.09 kella 12 kuni 03.09 kella 17;

· Papiniidu ja Pae tänava ajutine liikluskorraldus kehtestatakse 03.09 kella 8–16.

Andmed: Kahe Silla klubi

Seoses võistluskeskuse ehitamise, sh stardi- ja finišiala korraldamisega ning laupäeval ja pühapäeval toimuva spordisündmusega on suletud Vee ja Akadeemia tänav. Nende tänavate sulgemise tõttu käib kogu liiklus Ringi ja Laia tänava kaudu. Mõlema suuna ajutised bussipeatused on paigaldatud Laia tänava Kesklinna silla poolsesse otsa.

2. ja 3. septembril on ajutiselt raskendatud kohalike elanike ligipääs Vallikääru kesklinnapoolsesse serva (Õhtu, Rüütli, Kalda tn). Kohalikud pääsevad piirkonda Rüütli ja Akadeemia ristmikult, kuid liiklemine sõiduautodega Õhtu ja Kalda tänaval laupäeval (21–21.30) ja pühapäeval (12.30–14.30) jooksjate finišeerimise ajal ei ole võimalik.

Korraldajad soovitavad sõiduautodega liikuma pääsemiseks kasutada parkimisvõimalusi, mis jäävad elamukvartalist väljapoole või asuvad Õhtu põigu ja Vana-Tallinna tänava ääres.

Kolmanda silla ehituse tõttu tuuakse 3. septembril rada Vingi ja Laia tänava kaudu Kesklinna silla juurde, mistõttu on piirkonnas palju liikumist. Jooks mõjutab Vingi tänava elanike ja Laia tänava äride klientide juurdepääsu ning nõuab nii osalejatelt kui liiklejatelt kõrgendatud tähelepanu.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles