Galerii PromFest alustab üle aasta toimuvat festivali Endla laval oma 11. ooperiga

Pärnu Postimees
Copy
  • Massenet on kirjutanud “Tuhkatriinu” neljale metsosopranile ja laval pole ühtki tenorit.
  • Just see ooper oli mulluse konkursi võitja poola metsosoprani Zuzanna Nalewajeki valik.

Nädalavahetusel algav Pärnu rahvusvaheline ooperimuusika festival PromFest toob esimest korda Eestis oma üheteistkümnenda lavastusena siinse publiku ette Jules Massenet’ ooperi-muinasjutu “Tuhkatriinu”. Lavastus on eelmise konkursi võitja, poola metsosoprani Zuzanna Nalewajeki valik. Ooperi lavastab Jüri Nael.

“Minu jaoks on “Tuhkatriinu” lugu üksindusest, inimsuhetest, perekonnast ja igatsusest jõuda sinna, kus sa parasjagu olla ei saa. Lootusest, et kuskil “seal” on rohi rohelisem, taevas sinisem, inimsuhted ilusamad ja armastus ehtne,” kirjeldas lavastaja Jüri Nael.

“Meie lavaversioon räägib ka virtuaalsest maailmast ja sellest, kuidas arenev tehnoloogia võimaldab meil paralleelreaalsustesse põgeneda, kus igaüks meist võib endast luua soovitud versiooni ja olla Tuhkatriinu, Prints, supermodell catwalk’il või presidendi külaline punasel vaibal. Loomulikult teeme seda kõike (vaate)mänguliselt, lastes Massenet’ fantastilisel muusikal kõlada kogu oma ilus ja lummuses.”

Naela lavaversiooni võimendab kunstnik Madis Nurmsi stsenogaafia, kus kujundus on Tuhkatriinu-loo kõrval inspireeritud märgilistest internetimeemidest, moetööstuse tootemitest ning 1960. ja 1970. aastate peentest krimikomöödiatest.

PromFestil jõuab lavale 11. ooperiproduktsioon. Jules Massenet' "Tuhkatriinu" lavastab Jüri Nael ja kujundab Madis Nurms (pildil).
PromFestil jõuab lavale 11. ooperiproduktsioon. Jules Massenet' "Tuhkatriinu" lavastab Jüri Nael ja kujundab Madis Nurms (pildil). Foto: Domas Rimeika, PromFest

“Kes on PromFesti tegemistega varem kursis, see teab, et meie lavastused teevad tavatuks need noored lauljad, kes Klaudia Taevi nimelisel konkursil osalevad. Selle eest, et Eestis lavastatakse esimest korda üks eriline prantsuse ooper, tuleb tänada mulluse konkursi võitjat poola metsosopranit Zuzanna Nalewajekit, see ooper on tema valik. Ja kui millegi üle tõesti heameelt ehk isegi uhkust tunda, siis selle üle, et kõiki peaosi laulavad varasemad laureaadid,” tutvustas ooperit festivali kunstiline juht ja dirigent Erki Pehk.

Omamoodi unikaalne on seegi, et Massenet on kirjutanud “Tuhkatriinu” neljale metsosopranile ja laval pole tegelikult ühtki tenorit. “On, mida muusikateatri austajatel avastada,” arvas kunstiline juht.

PromFestil jõuab lavale 11. ooperiproduktsioon. Jules Massenet' "Tuhkatriinu" lavastab Jüri Nael (pildil) ja kujundab Madis Nurms.
PromFestil jõuab lavale 11. ooperiproduktsioon. Jules Massenet' "Tuhkatriinu" lavastab Jüri Nael (pildil) ja kujundab Madis Nurms. Foto: Domas Rimeika, PromFest

Lavastuse muusikaline juht ja dirigent on Erki Pehk, lavastaja Jüri Nael, kunstnik Madis Nurms, videokunstnik Mikk-Mait Kivi, valguskujundaja Margus Vaigur (Endla teater), liikumisjuht Dainius Bervingis (Kaunase riiklik muusikateater). Osades astuvad üles Zuzanna Nalewajek (Poola), Jomantė Šležaitė (Leedu), Abi Levis (USA), Eszter Zemlenyi (Ungari), Laimonas Pautienius (Leedu), Gabrielė Bukinė (Leedu), Ieva Goleckytė (Leedu) ja Vladimiras Prudnikovas (Leedu). Kaastegevad on Kaunase riikliku muusikateatri koor ja orkester.

Ooperit etendatakse Endla laval festivali ajal kaks korda, misjärel jääb see Kaunase riikliku muusikateatri mängukavasse. Kaunases esietendub lavastus 7. septembril.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles