Andres Sooniste Almuskultuuri lapsed

Andres Sooniste
, Pärnu linnakodanik
Copy
Andres Sooniste
Andres Sooniste Foto: Mailiis Ollino/Pärnu PM

Vene tsaaririigi viljatul ja rahvuskultuurivaenulikul pinnasel sündis praeguse Eesti Vabariigi territooriumil 20. sajandi alguses ridamisi kultuuriimesid: Vanemuise selts Tartus, Endla laulu- ja mänguselts Pärnus, kultuuriselts Koit Viljandis, Kuressaare Eesti selts, Estonia selts Tallinnas. 20. sajandi algul õnnestus kõigil neil alustada tööd uues ja uhkes hoones, vastavalt aastail 1906, 1911, 1911, 1911 ja 1913.

Hooned rajati ja soetati annetustest ja laenude abil. Sageli olid annetajad kohalikud ettevõtjad ja poliitikud. Seltside tegevuse tulemusena sai Eesti rahvuskultuur, nagu me seda praegu tunneme, tugeva stardipaku ja oma maja lõi aluse tänapäeva eestikeelsele kutselisele teatrile, ooperile, professionaalsele muusikategevusele. Rahva algatusel ja rahaga loodi koole, näiteks Vändra gümnaasiumi vana maja valmis 1913. aastal Vändra rahva hariduse seltsi kogutud rahva raha eest.

Võiks ju oletada, et süsteem võimaldas tollal sääraseid ettevõtmisi toetada. Lähemal vaatlusel aga selgub, et ei midagi sellist. Tõukeks oli kaua küpsenud ja allasurutud soov ise teha ja luua.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles