Kuues maailmakoristuspäev pühendub plastprügile kalmistutel

Kati Saagim
, vastutav veebilehe toimetaja
Copy
2021. aasta maailmakoristuspäeval osalenud talgulised.
2021. aasta maailmakoristuspäeval osalenud talgulised. Foto: Urmas Luik

Järgmisel laupäeval, 16. septembril toimub järjekorras kuues maailmakoristuspäev, mis toob kokku 190 riiki kogu maailmas, sealhulgas Eesti.

Meilt alguse saanud koristuspäev kutsub märkama väikeprügi kõikjal looduses, tulema koos sõprade ja lähedastega välja koristama ja muutma oma tarbimisharjumusi.

“Iga inimese panus looduse hoidmisel ja puhtaks tegemisel on määrava tähtsusega,” märkis siinse maailmakoristuse eestvedaja Elike Saviorg. “Möödunud aastal osales Eesti koristusel 50 000 inimest ja arvestades aktsioonis osalejate hulka, on loodusest eemaldatud prahi kogus muljetavaldav.”

Tänavu on maailmakoristuspäev võtnud eriliselt tähelepanu alla Läänemere keskkonnaprobleemi ja ühekordse plastprügi kalmistutel.

Igal aastal jõuab Eesti kalmistutele sadu tuhandeid ühekordseid plastküünlaid. Eesti kultuuriruumis on kombeks, et tühjaks põlenud küünlatopsid koristab ära järgmine hauaplatsi külastaja. Teinekord läheb aga aeg kahe külastuse vahe küllaltki pikaks ja nii võivad plastküünla topsid jääda prügina hauale vedelema kuudeks. Ühekordsete plastist kalmuküünalde prügi lennutab laiali tuul või korjavad ära linnud, kes soovivad süüa küünlatopsidesse järele jäänud vaha. Ent kõik, mis hauaplatsilt kaugemale loodusse jõuab, jääb sinna sageli vedelema.

Maailmakoristusele registreerimine on avatud koristuspäeva kodulehel maailmakoristus.ee. Osalema on oodatud nii üksikkoristajad, ettevõtted, koolid, pered, sõpruskonnad, külaseltsid, huviringid kui teisedki. Kirja saab panna nii üksik- kui grupikoristuse, samuti saab ennast registreerida juba olemasolevale avalikule koristusele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles