Vändra aleviku keskusele puhutakse sisse uus elu

PP
Copy
Võistlusalasse jääv Vana tänav on plaanis rekonstrueerida tervikuna.
Võistlusalasse jääv Vana tänav on plaanis rekonstrueerida tervikuna. Foto: Jüri Looring

Põhja-Pärnumaa vallavalitsus ja Eesti arhitektide liit kuulutasid välja arhitektuurivõistluse, mille eesmärk on leida terviklik ja tänapäevane ruumiline lahendus Vändra keskuse ajaloolisele Vanale tänavale.

Võistlusega otsitakse lahendust, mis puhuks tänavale uue elu sisse ning parandaks kvaliteetse ja multifunktsionaalse avaliku ruumi abil tänava toimimist.

“Vändra asula on kasvanud põhja suunas ja kaubandus on ajapikku liikunud Vanalt tänavalt eemale,” kommenteeris Põhja-Pärnumaa vallavanem Madis Koit. “Tänane Vana tänav on väheaktiivne, samal ajal suure potentsiaaliga tänav, mida ääristavad ajaloolised hooned.”

Vanast tänavast soovitakse luua terviklik lahendus, mis muuhulgas kaasaks tänavaga ristuvaid kõrvalteid ja tänavat ümbritsevaid haljasalasid, parke, mälestisi, aga ka erakinnistuid, mille omanikud on ideedele avatud ja valmis koostööks vallaga. 

“Otsime lahendusi, mis muudaksid Vanal tänaval liikumise ja olemise huvitavaks ja meeldivaks ning pakuksid efektseid täiendusi, mis muudavad tänavaruumi nüüdisaegseks ja atraktiivseks,” lisas Koit. Samuti soovitakse muuta piirkonnas liiklus rahulikumaks, surendades kergliiklejate turvalisust, liikumismugavust ja kaasatust. Loodav avalik ruum peab arvestama ka erivajadustega inimestega. 

Võistlusalasse jääv Vana tänav on plaanis rekonstrueerida tervikuna vastavalt võidutöö pakutud lahendusele. Pärnumaa 2035+ arengustrateegiasse on sisse kirjutatud Põhja-Pärnumaal Vändra, Pärnu-Jaagupi ja Tootsi keskväljakute väljaehitamine. 

Võistlus korraldatakse EV 100 “Hea avalik ruum” jätkuprogrammi raames, mida rahastavad kultuuri- ja rahandusministeerium ning kohalikud omavalitsused.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles