Janek Õiglane: Kohuke või jäätis on suurvõistlusel äge lisamotivatsioon

Eno-Gerrit Link
, veebilehe toimetaja
Copy
Janek Õiglane püstitas MMil kuuendaks tulles isikliku rekordi ja täitis ühtlasi Pariisi olümpia normi.
Janek Õiglane püstitas MMil kuuendaks tulles isikliku rekordi ja täitis ühtlasi Pariisi olümpia normi. Foto: Tairo Lutter

Hiljuti Budapestis kergejõustiku maailmameistrivõistlustel kümnevõistluses isiklikku rekordit tähistava 8524 punkti teinud ja sellega kuuenda koha teeninud, Vändrast pärit Janek Õiglane puhkab pärast tiitlivõistlust mõne nädala Tallinna–Võsu–Vändra kolmnurgas, võttes viimast siinsetest spaadest ja saunadest, sest USAs, kus ta veedab suurema osa aastast, sellist võimalust pole.

Suurvõistluste mees (MMil 4. koht 2017 Londonis, 6. koht 2019 Dohas ja 2023 Budapestis ning EMi pronks 2022 Berliinis) nagu spordisõbrad teda naljaga poolest kutsuvad, täitis Ungaris Pariisi olümpiamängude normatiivi ja usub, et kui Budapestis üle kivide ja kändude läinud kettaheite tulemus trennis stabiilselt tehtavate veidi pikemate kaarteni saada, poleks 8600 punkti, millega suurvõistlusel ollakse tavaliselt väga kõrges mängus, sugugi helesinine unistus.

Milline on maailma tippu kuuluva kümnevõistleja elu pärast MMi? Kas intervjuusid, kohtumisi ja muud tippsportlase eluga kaasas käivaid kohustusi on palju?

Elu on päris rahulik. Olen harjunud, et kui enam-vähem tulemuse teen, tuleb mõni intrevjuu, aga mingit staarimonenti pole mul kunagi olnud. Tavaline elu läheb edasi, naudin puhkust.

Kas teile meeldib intervjuusid anda ja oma toetajatega suhelda või tõmbaksite pigem juhtme välja ja naudiksite omaette olemist?

(Naerab.) Ma ei ole nii kõva tegija, et hullult peale tullakse. Võib-olla pärast võistlusi paar päeva on, kui intervjuusid küsitakse või kusagile kutsutakse. Mul on mõnus elu ja olen sellega väga rahul.

Olete tähelepanuga harjunud?

Nooremana ei meeldinud mulle intervjuusid anda ega rääkida oma perest või tegemistest, aga olen aastate jooksul aru saanud, et see käib asja juurde. Mulle tähelepanu iseenesest ei meeldi, aga kui tahad olla eeskuju noortele, pead olema kättesaadav. Sa pead näitama eeskuju, et kui võistled Eesti eest, ei saa olla ignorantne, vaid pead suhtlema. Ei saa olla nii, et ma lihtsalt võistlen ja põgenen kõigi eest ja mind ei huvita, mis mu ümber toimub.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles