Taskuhääling Ootamatu tõsiasi: PromFesti suurim toetaja oli Leedu maksumaksja

Raido Keskküla
, arvamustoimetaja
Copy
Taskuhäälingu "Sõnu ei söö" vastse saate külaliseks oli Pärnu ooperimuusika festivali Promfest kunstiline juht Erki Pehk.
Taskuhäälingu "Sõnu ei söö" vastse saate külaliseks oli Pärnu ooperimuusika festivali Promfest kunstiline juht Erki Pehk. Foto: Urmas Luik

Äsja lõppenud Pärnu rahvusvahelise ooperimuusika festivalil PromFest on saanud juba toredaks traditsiooniks kutsuda  festivalietendust lavastama mõni tuntud Eesti loomeinimene, kes varem pole selles vallas kätt proovinud. Tänavu Leedus Kaunases ja Pärnu Endlas esietendunud ja nii publikult kui kriitikutelt kiidusõnu pälvinud Jules Massenet’ oopermuinasjutu “Tuhkatriinu” tõi lavale koreograaf ja teatriõppejõud Jüri Nael. Kuid kas teadsite, et Naela ja PromFesti kunstilise juhi Erki Pehki tutvus sai alguse üle paarikümne aasta tagasi just Pärnus.

Pehk meenutab vastses taskuhäälingu “Sõnu ei söö” saates, kuidas 1999. aastal toodi Endla ja Estonia teatri koostöös lavale muusikal “Irma”. Pehk täitis seal muusikalise juhi rolli ja Nael oli üks koreograafidest.

Pehk meenutas sedagi, kuidas osa lavastusmeeskonnast oli toona tuisuse ja tuulise talveilmaga väikebussiga teel Pärnusse. Tee oli ääretult libe ja oldi hiljaks jäämas esimesele kohtumisele Endla teatrirahvaga. “Mäletan, et Jüri Nael istus tagapingis ja ütles, et kui me nüüd kõik hukka saama, jõuame vähemalt õhtustesse uudistesse,” kirjeldas Pehk Naela musta huumorit. “Sealt maalt on Jüri mulle meelde jäänud ja oleme hiljem teinud palju koostööd.”

Pehk tunnistas taskuhäälingu stuudios sedagi, et olnud aegu, mil PromFest olnud rahaliselt tugevas miinuses ja on mõlgutanud loobumisplaane. Hoolimata raskustest on festivaliga jätkatud ja tänavune ooperilavastus “Tuhkatriinu” oli üle kahe aasta toimuva festivalilavastustest 11nes.

Pehk tõi ootamatu faktina esile, et tänavuse festivali suurim toetaja oli Leedu maksumaksja pea 100 000 euroga. Seda raha küll festivalikontole ei laekunud, vaid sellega kaeti ooperilavastuse korralduskulud ja kõik muu sinna juurde kuuluv. Kuid mõistagi on festivali suurtoetajad samuti Pärnu linn ja Eesti riik.

Ooperilavastuse kõrval on tegelikult aga PromFesti olulisim osa Klaudia Taevi nimeline rahvusvaheline noorte ooperilauljate konkurss, millel on unikaalne peapreemia: võimalus esitada oma lemmik-ooperiroll lavastuses, mis tuuakse lavale just spetsiaalselt võitja jaoks. “Tuhkatriinu” puhul sai selle võimaluse osaliseks eelmise konkursi võitja, Poola metsosopran Zuzanna Nalewajek.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles