Valage mahl söögi sisse

Riina Martinson
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pille Petersoo julgustab söögitegemisel mahladega katsetama, näiteks sobib mahl hommikuse müsli peale.
Pille Petersoo julgustab söögitegemisel mahladega katsetama, näiteks sobib mahl hommikuse müsli peale. Foto: Erakogu

Olgu eesmärk kas tervis või kena väljanägemine, aga kevadel vaatab inimene ikka harilikust kriitilisema pilguga oma suutäied üle ja püüab toidulauda tervislikumaks muuta.

Ütlemata hea abiline menüü värskendamiseks on mahl. Ja mitte ainult joogiklaasi valatuna, vaid sellest võib julgesti smuutisid teha ning söögi sisse valada.

Eri mahlad peaksid kuuluma laste, samuti kõigi tervislikult toituvate täiskasvanute menüüsse, sest võrreldes alternatiivsete jookidega, leidub mahlas palju mitmesuguseid vitamiine ja kiudaineid, soovitas toidublogi Nami-Nami eestvedaja Pille Petersoo, kelle igapäevamenüüs on mahl nii roogade osana kui eraldi.

“Smuutid, jäätisekokteilid – minu lemmik on ploomimahlaga jäätisekokteil –, samuti mannavahud, kissellid-kompotid ja tarretised,” loetles Petersoo mahla kasutamise viise. “Mannavahtu võib teha kõikidest marjamahladest, eriti mõnus jääb jõhvika-, kirsi- või astelpajumahl. Magusate tarretiste tegemiseks sobivad samuti mahlad, olen teinud nii sõstra-, apelsini- kui astelpajumahlast.”

Tomatimahl kõlbab peale Bloody Mary kokteili lihamarinaadi, tomatisuppi ja riisirooga. Poeriiulilt leiab aedviljamahla, millest võib teha külmsuppe.

Porgandimahl on väga väärt mahl, aga nii toitev, et korraga palju juua ei jõua ja osa mahlast kipub pudeli- või purgipõhjas kappi seisma jääma. Tegelikult saaks ülejäägi toiduvalmistamiseks kasutada. “Porgandist saab mõnusat värvi sorbeti ehk külmutatud mahlajää, seda võib kasutada supis, samuti piima- ja keefirikokteilide tegemisel,” soovitas Petersoo.

Üha popimaks muutuvad smuutid. Valate mahla või jogurti kannu, lisate puuvilju ja marju ning purustate saumikseriga või kannmikseris – midagi kasulikku ei lähe kaduma. Smuutisid annab teha kõikidest magusatest mahladest. Banaan annab smuutile pehmust ja struktuuri ning eri marjad lisavad maitset ja vitamiine. Kui soovite tervislikumat smuutit, võib lisada kaerakliisid ja luksusliku joogi sisse panna jäätist.

Filmides näeb aeg-ajalt, kuidas mõni tegelane rohelist smuutit joob. Kes pole proovinud, sellele tundub vaatepilt kohutav.

“Kui roheline mahl või smuuti on väikeses topsis, on ilmselt tegemist kurikuulsa vitamiinipommi – nisuvõrsejoogiga,” sõnas Petersoo. “Ent rohelist ja tervislikku mahla saab teha mitmesuguste roheliste lisanditega. Noori spinatilehti võib lisada vabalt isegi magusatele mahladele-smuutidele. Nurmenuku- ja väikesed naadilehed sobivad vitamiinirikkaks ja mahedamaitseliseks lisandiks eri jookidele.”

 

Retseptid

Toormüsli

Õhtul segage kausis omavahel

1 dl täisterakaerahelbeid,

1,5 dl pirni-banaaninektarit või muud magusamat mahla.

Hommikul segage juurde 5–6 sl maitsestamata jogurtit ja peale raputage maitse järgi kas mandlilaaste, mustikaid või vaarikaid, mett või vahtrasiirupit.

Troopiline smuuti

1 dl maitsestamata või vanillimaitselist jogurtit,

1 dl pirni-banaaninektarit või muud magusat mahla,

2 sl kookoshelbeid, mett või vahtrasiirupit,

purustatud jääd.

Segage kõik ained kannmikseris ühtlaseks.

Kevadsuvine külmsupp

0,75 l aedviljamahla,

2 viilu saia,

1 oranž või punane paprika,

soola, suhkrut ja musta pipart, paar tilka Tabascot, veidi oliiviõli.

Serveerimiseks: hakitud kurki, röstitud saia- või leivakuubikuid.

Puhastage paprika, hakkige veidi väiksemaks ja pange köögikombaini. Lisage väikseks murtud saiatükid ja aedviljamahl, töödelge kõik ühtlaseks püreeks. Kui supp tundub liiga paks, võib veidi mahla lisada.

Maitsestage soola, suhkru ja pipraga. Serveerige krutoonide ja hakitud kurgiga. Piserdage supile mõni piisk Tabascot ja oliiviõli.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles