Uue kunsti muuseumis avati Jaan Rieti perekonna lastefotode näitus “Meil aiaäärne tänavas”

Pärnu Postimees
Copy
Päevapiltniku Jaan Rieti ja pere nelja naisfotograafi (tema tütarde Elma ja Hilja, naise Marie ja tolle õe Anna) keskseks modelliks kujunes 1944. aastal sündinud väike prints, Hilja Rieti poeg Kristjan-Henn.
Päevapiltniku Jaan Rieti ja pere nelja naisfotograafi (tema tütarde Elma ja Hilja, naise Marie ja tolle õe Anna) keskseks modelliks kujunes 1944. aastal sündinud väike prints, Hilja Rieti poeg Kristjan-Henn. Foto: Hilja Riet/Kristjan-Henn Rieti fotokogu

Õnnelikud on inimesed, kelle elukaar toob neid tagasi lapsepõlvemaale. Üks selline on Kristjan-Henn Riet, kes geoloogina maailmas ringi rännates jõudis tagasi Viljandisse, vanaisa Jaan Rieti rahvusromantilisse majja.

Selles Karl Burmani projekteeritud nukumajas sündis suurem jagu päevapiltnik Jaan Rieti (1873–1952) hiigelpärandist. Ligikaudu 100 000 foto hulgas on ateljeepilte nii inimestest kui loomadest, aga ka kütkestavaid vaateid Eestimaa loodusest.

Näitus koostati Jaan Rieti 150. sünniaastapäevaks. Pildil Hilja Rieti poeg Kristjan-Henn.
Näitus koostati Jaan Rieti 150. sünniaastapäevaks. Pildil Hilja Rieti poeg Kristjan-Henn. Foto: Hilja Riet/Kristjan-Henn Rieti fotokogu

Jaan Riet õppis fotokunsti Frankfurdis, tema tütar Elma Londonis ning tütar Hilja õppis kompositsiooni Tartus Pallases. Pildistamisel aitasid kaasa veel kaks haldjat – Jaan Rieti naine Marie ja abikaasa õde Anna. Nemad õppisid fotograafiat Dresdenis. Nelja naisfotograafi ja fotokuninga Jaan Rieti keskseks modelliks kujunes 1944. aastal sündinud väike prints, Hilja Rieti poeg Kristjan-Henn. Poissi tundis kogu Viljandi, sest tema kuldsete lokkidega kahupead ei viidud juuksurile saagiks isegi esimesel koolipäeval.

Näitus koostati Jaan Rieti 150. sünniaastapäevaks. Pildil Hilja Rieti poeg Kristjan-Henn.
Näitus koostati Jaan Rieti 150. sünniaastapäevaks. Pildil Hilja Rieti poeg Kristjan-Henn. Foto: Hilja Riet/Kristjan-Henn Rieti fotokogu

Jaan Rieti 150. sünniaastapäevaks koostatud näitus sai kokku pandud peamiselt Kondase Keskuses, Viljandi ja Pärnu muuseumides esitatud fotodest.

“Minu kui kuraatori sõnum on: jäädvustage oma lähedaste kasvamist, komistusi ja õnnestumisi kuni lapsepõlve tagasijõudmiseni. Siis on lahkudes süda rahul – elasime nagu filmis,” lausus Mark Soosaar. “Soovitan anda lastele enne lugemist ja kirjutamist kätte kaamerad ning õpetada neid esmalt pildistama ja filmima. Audiovisuaalset keelt vallates saavad nad varakult hakata valima, mis ilus, ning suhtlema eakaaslastega üle kogu maailma.”

Rieti fotode näitust näeb uue kunsti muuseumis 5. novembrini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles