Toomas Kivimägi Riigieelarve Pärnu nägu

Toomas Kivimägi
, Riigikogu aseesimees (Reformierakond)
Copy
Riigikogu aseesimees Toomas Kivimägi peab töövõiduks, et osa Pärnu sillaehitusrahast sai riigieelarves aasta võrra ettepoole tuua.
Riigikogu aseesimees Toomas Kivimägi peab töövõiduks, et osa Pärnu sillaehitusrahast sai riigieelarves aasta võrra ettepoole tuua. Foto: Sander Ilvest

Kolmapäeval anti riigikogule üle 2024. aasta riigieelarve-eelnõu. Kahuripaukude saatel, värvideks vaid must ja valge. Ülesanne on keeruline: ainuüksi muutunud julgeolekuolukord tähendab meile lisakulu 400 miljonit eurot (kaitsekuludeks). Peale selle: me kulutame riigina iga päev neli miljonit eurot rohkem, kui teenime. See ei saa olla jätkusuutlik ja selle kestvalt laenuga katmine on elamine meie laste ja lastelaste arvelt. Nii ei saa ega tohi.

Eelneva taustal on paljudele üllatus, et investeeringud Pärnumaale on väärikalt esindatud. Via Baltica. Järgmisel aastal viiakse lõpule Pärnu–Uulu 2+2-tee (üheksa kilomeetrit) ehitus kogumaksumusega 34,8 miljonit eurot, sellest aastal 2024 jääb katta 1,5 miljonit. Ehitaja on tubli, lubades juba jaanipäevaks viimase lihviga lõpetada. Tööd ju napib.

Veel sel aastal alustatakse järgmise lõigu, Sauga–Pärnu 2+2-tee ehitusega, kogumaksumus 13,3 miljonit eurot, pikkus 2,6 kilomeetrit. Hankeleping on allakirjutamise faasis. Järgmisel aastal on rahalist katet 8,8 miljonit eurot. Valmimise tähtaeg 2025. NB! Siin toodud rahanumbrid erinevad (mõnevõrra) 2024. aasta riigieelarve eelnõu seletuskirjas olevast, ent on sellevõrra täpsemad. Olen käinud need read transpordiametiga üle, kel alati täpseim seis, kusmaal asjad on. Tänu neile!

Lubaduse täitmine Libatse–Nurme 21,6 kilomeetri pikkuse 2+2-teelõigu ehituseks algab samuti järgmisel aastal. Projekti kogumaksumus on lausa 87,5 miljonit eurot. Riigieelarve seletuskirjas on aastaks 2024 suuremad arvud (22,1 miljonit eurot), kui tegelikkuses õnnestub ajafaktori tõttu teha. Projekteerimine veel käib, töös on mõni maade omandamine, ees ootab hange. Aga ajaline nihe pole probleem, tähtis on, et see tuleb. Tuleb. Valmimise tähtaeg 2027. Paradigma on muutunud ja meil pole põhjust nuriseda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles