Loodusvaatlus Osa kaselehtedest läks kevade nahka

Karl Adami
, loodusfotograaf
Copy
Raagus noored kased on metsas kohati tavaline vaatepilt.
Raagus noored kased on metsas kohati tavaline vaatepilt. Foto: Karl Adami

Nii kalendrisügise algus kui mihklipäev on tänaseks taas seljataga. Viimase kohta arvas vanarahvas, et kui sel päeval on puud lehes, tuleb pikk ja soe sügis. Üldist pilti jälgides on ju enamikul puudest veel lehed rohelised, värve ja kohati pruunikaid toone mahub roheliste sekka pisteliselt ja rändel olevad putuktoidulised linnudki saavad lehtede keskel varjatud. Teisalt on mind kaasikutes liikudes tabanud hämming: kuhu on saanud suur osa kaselehtedest?

Osa kaselehtedest läks kevade nahka. Nimelt piirkonnas, kus ma liigun, oli märgata rohkem külmavaksikute apla isuga röövikuid, kes mõnel puul värske rohelise massi isukalt ära tarbisid. Nõnda tundusid paljud arukased hõredamatena kui harilikult. Lehed hakkasid aga eakamatelt ja eriti noortelt puudelt pudenema vihmasadude, udude ja tuulte mõjul juba augustis. Tänaseks katab kaasikus maapinda pruuniks tõmbunud kaselehematt ja pilk haarab üha langevaid lehti.

See teeb mind pisut kurvaks, et arukased, kes kannavad lõviosa sügisvärvidest, ei lähe tänavu sügisele vastu täislehtes.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles