Lugejakiri Linnujahi korraldajad peaksid maksma talumistasu

Eduard Kamm
Copy
Linnujahiga kaasnev pidev paugutamine häirib kohalikke külaelanikke.
Linnujahiga kaasnev pidev paugutamine häirib kohalikke külaelanikke. Foto: Pärnu Postimees

Augustikuus alanud massiline linnujaht on jahipiirkondade lähedal elavatele inimestele toonud jälle rohkesti ehmatusi, sest tulistatakse peaaegu iga päev varahommikust saadik. Päikesetõusust kauem ei ole enam üldse võimalik magada, üles ärkavad lapsedki.

Mõni laps ei julge enam isegi õue minna ja niisamuti muutuvad kartlikuks koduloomad. Ega söanda ka ise juhusliku kuuli kartuses mere äärde jalutama minna.

Eriti hulluks läheb paugutamine siis, kui jahiseltsid veavad kohale välismaa jahimehi, sest need lasevad arusaamatult palju laske, põrutades justkui automaatrelvadest – valangutes on tihtipeale oma kümmekond lasku ja sihukesi valanguid antakse ka hästi tihedalt.

Näiteks on üheks selliseks hirmsaks linnujahi alaks kujunenud Pärnu linna alla kuuluva Tõstamaa kandi rannad. Sealse Värati küla all kestavad lahingud lindudega peaaegu õhtuni välja ja seetõttu tundub, nagu oleks juba tegu mingi sõjaväe polügooniga.

Nursipalu puhul räägiti palju paugutamise talumisest. Sama jutt tuleks nüüd üles võtta ka külade ja elamute kõrval tulistavate jahimeeste puhul. Neiltki tuleks hakata nõudma mingit talumistasu, sest kohalike elanike igapäevane elu on tõsiselt häiritud. Maksma peaksid seda jahiseltsid, kes taolist jahiturismi korraldavad. Külade vahetus läheduses peaks linnujahi õigupoolest üldse ära lõpetama.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles