Pärnu linnaorkestri 30. hooaeg tuleb värvikirev

Pärnu Postimees
Copy
Juubelihooaega alustav Pärnu linnaorkester suvisel Pärnu muulil.
Juubelihooaega alustav Pärnu linnaorkester suvisel Pärnu muulil. Foto: Kaupo Kikkas

Pärnu linnaorkester avab oma 30. hooaja džässpianisti ja helilooja Kirke Karja uudisteosega, osaleb sügisel PÖFFi programmis ja toob hooaja jooksul Pärnus lavale armastatud eesti muusikud.

“Pärnu linnaorkestri uus hooaeg on inspireeritud värvidest ja seetõttu on igal kontserdil mõni värviga seotud pealkiri. Meresinine, sammalroheline, purpurpunane, päikesekollane, ronkmust, suitsuhall, pärlvalge. Kõik need värvid vihjavad väga eriilmelistele kontserdikavadele. Esitame nii klassikat, levimuusikat kui ka džässi. Veel on spetsiaalsed kontserdid lastele ja noortele ning koostöö jätkub ka Pärnu muusikafestivaliga,” ütles Pärnu linnaorkestri direktor Helen Erastus.

Hooaja avakontsert 12. oktoobril kannab nime “Meresinine”. Seal toob Pärnu linnaorkester esiettekandele džässpianist Kirke Karja uudisteose “Juubelifanfaarid”. Sinise tooniga on oma isikupärane suhe kõigil džässmuusikutel, selgitas linnaorkestri produtsent Karin Sarv. Solistidena teeb kontserdil kaasa Eesti-Leedu klaveriduo Johan Randvere ja Justas Šervenikas ning hooaja esimest kohtumist publikuga juhatab dirigent Henri Christofer Aavik. Kontserdist teeb otseülekande Klassikaraadio.

Samuti jätkub Pärnu linnaorkestri mitmeaastane koostöö PÖFFiga, mis seekord kannab alapealkirja “Suitsuhall” ja seda nii Pärnu kontserdimajas kui Tartus ERMis.

Pärnu linnaorkester toob oma juubelihooajal publikuni valimiku 30 aasta jooksul juba esitatud muusikast. Üks omanäolisemaid neist on tummfilmi “La passion de Jeanne d’Arc” (1928, Carl Theodor Dreyer) linastus koos Tõnu Kõrvitsa loodud muusikaga, millele teeb sissejuhatuse filmikriitik Tristan Priimägi. Kontserti juhatab dirigent Risto Joost.

Levimuusika õhtul “Purpurpunane kolmapäev” ühendab Pärnu linnaorkester jõud Eesti Laulu võitja Alika Milova ja Ott Leplandiga. Kontsert annab unikaalse võimaluse nautida popartistide originaalloomingut ja kaunilt kohandatud orkestriseadeid populaarsetest lugudest, dirigendipuldis on Riivo Jõgi.

Advendiaegsel kontserdil “Sammalroheline linnutee” on solistidena laval ürgse väega laulja Siiri Sisask ja karismaatiline tšellovirtuoos Marcel Johannes Kits. Kontserdil on kaastegevad Pärnu kammerkoor (dirigent Elo Kesküla) ja Tallinna kammerkoor (dirigent Heli Jürgenson). Esinejarohket kontserti Pärnu kontserdimajas juhatab Aivo Välja.

Tempokalt jätkub kontserttegevus 2024. aastalgi.

Koos Islandil elavate eesti muusikute Selvadore Rähni ja Oliver Rähniga annab Pärnu linnaorkester Eesti Vabariigi aastapäeva järel kontserdi Tartus Tubina saalis ja Pärnu kontserdimajas. Märtsis astuvad koos linnaorkestriga solistidena üles kollektiivi enda liikmed. 5. aprillil tähistatakse taas Pärnu päeva levimuusikakontserdiga ja aprilli lõpus on Pärnu linnaorkestri ees solistidena näitlejad Sepo Seeman ja Karin Tammaru ning väntorelil Risto Lehiste.

Pärnu linnaorkester jätkab oma juubelihooajal laste ja noorte kontserttegevusse kaasamist ning peredele ja noorele publikule kontserdielamuse pakkumist. Jaanuaris annab linnaorkester kontserdi koos Pärnu kunstide kooli Kersti Adamsoni balletistuudioga ja märtsis koos Pärnumaa muusikakoolide solistidega.

Pärnu linnaorkestri hooaja lõpetab 10. mail kontsert “Pärlvalge”, kus võetakse kokku kogu hooaja värvid ning aasta jooksul loodud värviküllane kunstiteos saabki valmis. Solistina on laval metsosopran Tuuri Dede ja kontserti dirigeerib Andres Kaljuste.

Erastus märkis, et uue rubriigina on linnaorkestri kodulehel avatud ajalaegas, kuhu oodatakse sõpradelt, kunagistelt ja praegustelt kolleegidelt ning austajatelt Pärnu linnaorkestriga seotud mälestusi, fotosid ja videoklippe. Laekunud meenutustest valmib memuaarikogumik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles