Hääletus Aasta toote konkursil püüavad rahva hääli väikeettevõtjate leiutised

Siiri Erala
, peatoimetaja
Copy
Kellele antakse tänavu Pärnu Postimehe poolt 5000 euro väärtuses reklaamimahtu, selgub rahvahääletuse tulemusena. Pildil mullune tseremoonia.
Kellele antakse tänavu Pärnu Postimehe poolt 5000 euro väärtuses reklaamimahtu, selgub rahvahääletuse tulemusena. Pildil mullune tseremoonia. Foto: Jüri Looring

Pärnumaa aasta toote konkursil pääses žürii otsusega viimasesse vooru ehk rahvahääletusele neli toodet. Need kõik on valminud meie maakonna väga väikestes firmades, mõni isegi ideest lõpptooteni ühe inimese kätetöö. Kõiki finaliste iseloomustab ka suurem idee, soov teha maailmale head, tuua positiivseid muutusi oma toote kasutajate ellu.


Rahvahääletus kestab Pärnu Postimehe veebilehel 15. oktoobrini. Võitja selgub suurel Pärnumaa tublide tunnustamisel 25. novembril.

Innovaatiline päikesepaneelidega katus

Seni on sel moel valminud kahe kõrvalhoone ja pool ühe eramu katusest.
Seni on sel moel valminud kahe kõrvalhoone ja pool ühe eramu katusest. Foto: Sunlight Energy OÜ

Kervin Keerd ettevõttest Sunlight Energy leiutas uutmoodi lahenduse neile, kes soovivad oma maja katusele päikesepaneele. Enamasti paigaldatakse päikesepaneelid majadele juba olemasoleva katusematerjali peale. Selline lahendus pole Keerdi meelest alati üldmuljena kõige esteetilisem. Keerdil võttis paar aastat ja kaustikutäis sirgeldamist aega, et jõuda oma innovatiivse lahenduseni.

Kervin Keerd ettevõttest Sunlight Energy.
Kervin Keerd ettevõttest Sunlight Energy. Foto: Mailiis Ollino

Tema leiutatud katusekattel on juba olemas päikesepaneelide kinnitused. Tulemus jääb ilus ja katus on ühtlaselt päikesepaneelidega kaetud. Sääraselt võib teha kogu maja katuse, ühe poole viilkatusest või väiksema osa katusest. Kuna iga maja puhul tehakse vastavalt mõõtmetele erilahendus, võib tellija valida sinna ka mis tahes päikesepaneelid ning kui mõõdud sobivad, saab neid hiljem ka vahetada. Keerd ütleb, et võib isegi värvilisi (rohelised, punased, pruunid) päikesepaneele leida ja needki saab kinnitada tema välja mõeldud katuselahendusele.

Päikesepaneelid katavad ühtlaselt kogu katuse pinna.
Päikesepaneelid katavad ühtlaselt kogu katuse pinna. Foto: Sunlight Energy OÜ

Tootearenduse protsessis on valminud kahe kõrvalhoone katused ja pool ühe eramu katusest. Lõplikud katsetused saavad tehtud kuu–paari pärast.

Kombinesoon hooldusasutuste klientidele

Kombinesoon hooldusasutuste dementsetele ja lamajatele või ka käitumishäiretega klientidele.
Kombinesoon hooldusasutuste dementsetele ja lamajatele või ka käitumishäiretega klientidele. Foto: Urmas Luik

Merli Varner on loonud ühenaisefirma LÕTK ja õmbleb hooldekodude dementsetele ja raske käitumisega klientidele pükstükke. Taolisi, mida neil endal oleks keeruline seljast võtta, aga mis võimaldaksid hooldajatel hõlpsalt kliente pesta, mähkmeid vahetada. Kombinesoon on disainitud nii, et see jätaks mulje, justkui kannaks inimene tuunikat ja dressipükse, selle selja taga on pikk lukk, mis ulatub kaelusest alla vasaku jala poolde säärde.

Et taoliste toodete järgi on vajadus, jõudis Varneri teadvusse seitsme aasta eest, mil ta veel Tallinnas tegutseva õmblusfirma palgal oli. Soome hooldusasutus otsis oma klientidele just sääraseid rõivaid, nende peamine mure oli, et erivajadustega kliendid kipuvad tavalisi rõivaid seljast võtma ja lõhkuma. Varner tunnistab, et teda pani see probleem toona kulme kergitama. Ometi jäi see mõte pähe ning professionaalne õmblejapilk oleks tahtnud rõivad kenamad teha.

Merli Varner firmast LÕTK OÜ õmbleb rõivaid hooldusasutuste klientidele.
Merli Varner firmast LÕTK OÜ õmbleb rõivaid hooldusasutuste klientidele. Foto: Urmas Luik

Mõne aja eest jäi Varner töötuks ja ta otsustas luua oma ettevõtte. Sellest ajast on ta läbi käinud mitu Pärnumaa, Tartumaa hooldekodu ja uurinud, kas neil oleks sääraseid tooteid vaja. Selgub, et vajadus on olemas. Päris kõiki kliente hooldusasutused Verneri toodetesse ei rõivasta, küll aga neid, kes on lamajad või kipuvad endal meeltesegaduses rõivaid seljast kiskuma.

Varner teeb lõiked ja õmblustöö ise ja nii saab ta rõivast tellijate soovide järgi kohendada. Seni on ostjatel olnud erisoove varruka pikkuse asjus, aga võib valida ka kangaid ja värve. Kangad ostab Varner kohalikult ettevõttelt – Qualitexist.

Komplekt "Minu tunded"

Eelkooliealistele mõeldud komplekt "Minu tunded".
Eelkooliealistele mõeldud komplekt "Minu tunded". Foto: Urmas Luik

Kahe lapse ema Elina Järv on juba mõni aasta loonud väikelastele tegelusraamatuid. Ta teeb need otsast lõpuni ise oma koduseinte vahel ja müüb nii eraisikutele kui lasteaedadele interneti kaudu oma e-poes. Ainus suurketti jõudnud ja trükikojas valminud toode on koos perenõustaja Pirja Kullamaaga tehtud komplekt "Minu tunded". Selle tegemiseks kogusid naised raha ka Hooandjas. Vajalik summa saadi kokku ja toode nägi läinud aastal ilmavalgust.

Elina Järv näitab koos pojaga komlekti "Minu tunded".
Elina Järv näitab koos pojaga komlekti "Minu tunded". Foto: Urmas Luik

Järve sõnutsi aitab komplekt koolieelikust lapsel paremini mõista oma tundeid ja õpetab nii lapsele kui täiskasvanutele, kuidas emotsioonidega toime tulla. Järv tunnistas, et temagi sai komplekti tegemise käigus tänu pereterapeudist kaasautorile palju teadmisi juurde.

Nahast käepidemete kollektsioon

Nahast käepidemete kollektsioonis on 18 toodet.
Nahast käepidemete kollektsioonis on 18 toodet. Foto: Urmas Luik

Õmbleja Kaja Rehe eelmise aasta lõpus töötukassa toetuse abiga loodud firma Kalete OÜ jõudis konkursile nahast käepidemete kollektsiooniga. See sai alguse mõttest, mis tekkis, kui naine kuulis, et Eesti mööblitööstused on hädas oma tootmisjääkidega. Sari koosneb 18 eri disaini või värviga käepidemest, mille väljatöötamiseks kulus Rehel kuid.

Kaja Rehe firmast Kalete.
Kaja Rehe firmast Kalete. Foto: Urmas Luik

Käepidemetel on standardkinnitused ja seega saab nendega olemasolevale mööblile anda uue ilme. Rehe tahaks koostööd teha ka eritellimusmööbli valmistajatega, praegu on ta müünud siiski vaid oma veebipoe kaudu eraisikutele.

Kalete OÜ nahast käepidemed.
Kalete OÜ nahast käepidemed. Foto: Urmas Luik

Nahast käepidemetel on võimalik kulumise korral detaile välja vahetada. Mõnel käepidemel on mitu paigaldusviisi ja nii saab neid lahti võttes ja uuel moel kinnitades mööblile taas uudse välimusega detaili.

Rehe märgib, et on oma toodete puhul mõelnud asjade eluringile: nahk on biolagunev, metall igavesti kasutatav, mõnel tootel olevad puitosad lagunevad samuti looduses.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles