SUUR PILDIGALERII Pool sajandit mälestusi: Pärnu pikima traditsiooniga võistlus tõi taas kokku eri spordialade ässad

Copy

Ei ole halba ilma, vaid vale riietus. Ehkki Valgeranna metsaradadel pani jäine meretuul pea valutama ja termomeeter näitas üksnes nelja soojakraadi, pingutas nädala viimasel päeval legendaarsel Kadrijooksul 149 vaprat spordisõpra.

Kui sealsete mändide all võeti tõuse-laskumisi kolmandat korda, on Kadrijooksul tegelikult vanust juba 51 aastat. Ja mis kõige tähtsam: see on katkematult toimunud igal aastal, mis teeb sellest Pärnu pikima traditsiooniga mõõduvõtu.

Osa nägusidki on jäänud aastatega samaks. Näiteks avaldas Pärnumaa spordi grand old man Priit Neeme, et tema on platsis olnud kõik need aastad ehk 51 korda. Ühtlasi oli 79aastane peakohtunik mõõduvõtu üks algatajatest.

Prestiižne võistlus

Mida Neeme siis 1973. aastast mäletab? "Kuna suvine hooaeg lõppes ära, Pärnus toona sisehalli polnud ja suusatamiseni oli veel aega, kutsus Bernhard Lõhmus treenerid Pärnu spordikomiteesse kokku: mõõduvõtmisi pole, aga korraldaks ühe võistluse veel?" keris elav spordileksikon ajaratast pool sajandit tagasi.

Kuna esimene jooks toimus kadripäeval, pakkus Jaan Tamm selle nimeks Kadrijooks. Hiljem nihutati klubidevaheline mõõduvõtt oktoobrisse, sest novembris oli tihti juba lumi maas.

Neeme rõhutas, et sellest kujunes välja aasta kõige tähtsam jooks – isegi olulisem kui linna meistrivõistlused. Kohal olid kõikide spordialade esindajad, kes tahtsid teiste alade tegijatele koha kätte näidata, näiteks sõudjad, suusatajad, kergejõustiklased, aerutajad, laskjad.

"Kogu Pärnu eliit oli kohal, väga prestiižne võistlus, korralik spordipidu," kiitis Neeme ja tõi näite. "Raio Piiroja oli tol ajal jalgpallis alles keskmik. Tegin temaga intervjuu, küsides, mis on tema eesmärk spordis. Ütles, et ükskord võita ära Kadrijooks – sai selle viimaks kätte ka!"

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles