Laaneti väljaviskamise valgus

Kaupo Meiel
, arvamustoimetuse juht
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Andres G. Adamson

Eelmine nädal tõi uudse mõiste optikasse, sest paljud sündmused hakkasid ühtäkki toimuma “Kalle Laaneti väljaviskamise valguses”. Astuti välja ja edasi, üksi ja mentori saatel ja Laaneti Keskerakonnast väljaheitmise valguses paistis see kõik kuidagi eriliselt tähenduslik.

Keskerakonna juhatus otsustas kauaaegsele eesrindlikule liikmele Laanetile, kes 2007. aastal pääses riigikokku tänu Pärnumaal kogutud häältele ja kellest Pärnumaa pärast seda enam midagi ei kuulnud, kinga anda oma läinudesmaspäevasel koosolekul toimunud hääletuse järel. Laanetist kui siseopositsiooni käilakujust soovis loobuda üheksa, vastu oli viis ja erapooletuks jäi kaks juhatuse liiget.

Pärast uudise ilmsiks tulekut teatas soovist keskpartei punaroheline savi oma kirsadelt pühkida Ain Seppik, väikse mõtlemisaja võtsid senised tublid keskerakondlased ja riigikogu liikmed Deniss Boroditš, Aivar Riisalu, Inara Luigas ja Lembit Kaljuvee. Nädala jooksul jõudis Keskerakonnast välja astuda kümneid ja Keskerakonda sisse astuda samuti kümneid inimesi.

Seega ei näita Laaneti väljaviskamine, Seppiku ja mitme sirgjoonelise saarlase väljaastumine ja mõne vähe tuntud riigikogulase otsustamatus Keskerakonnale midagi. Tegu on jätkuvalt Eesti suurima parteiga, millel liikmeid äriregistri järgi eilse seisuga 12 625, kelle eesotsas jätkuvalt Tallinna kuningas Edgar Savisaar.

Fakt, et Savisaare juhitav Keskerakond valitsusse ei pääse, on kindel, nagu seegi, et Tallinnas jäädakse võimule pärast 2013. aasta kohalike omavalitsuste volikogude valimisigi. Ainsad vähegi olulised pöörded võivad toimuda väiksemates linnades-valdades, sealhulgas Pärnus, mille rakukesed järjest lagunevad ja millele pole põhjust roosilist tulevikku ennustada. Sellest on omast kohast kahju, sest tugevat ja sõnakat opositsiooni on vaja nii riigikokku kui volikogudesse.

Märtsis Eesti populaarseimaks parteiks kerkinud Sotsiaaldemokraatliku Erakonna tõusvat reitingut vaadates võib sotsidest riigi tasandil ja Tallinnaski toekas opositsioon võrsuda, kuid Pärnus mitte.

Kalle Laaneti väljaviskamise valgus ja selle mõju on petlik, sest ainsalgi praegusel Keskerakonna (pseudo)märtril pole olnud asja valgusallika juurde, mille lüliti asub Hundisilmal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles