Endla Küünis jõuab lavale lugu Rosemaryst ja Anthonyst

Anu Jürisson
, kultuuritoimetaja
Copy
John Patrick Shanley "Mullingari kandis" lavastas Madis Kalmet. Endla Küünis etenduvas romantilises draamas mängivad Karin Tammaru, Sten Karpov, Carmen Mikiver ja Jaan Rekkor.
John Patrick Shanley "Mullingari kandis" lavastas Madis Kalmet. Endla Küünis etenduvas romantilises draamas mängivad Karin Tammaru, Sten Karpov, Carmen Mikiver ja Jaan Rekkor. Foto: Priit Loog/Endla teater

Endla Küünis laupäeval esietenduv John Patrick Shanley romantiline draama "Mullingari kandis" viib vaataja udusele ja veidi süngele Iirimaa nõmmele, kus üsna omaette elavad üksikud Rosemary ja Anthony.

Nende kodutalud, vanad karjafarmid, asuvad nii tihedalt kõrvuti koos, et ühe kuurist on kuulda, kui teise köögis veekann vilistama hakkab. Aasta läheb aasta järel, aga ihatud sõnad jäävad üksteisele ütlemata, tunded välja elamata, paisudes mingitel hetkedel konfliktini. Kuniks …

Shanley on öelnud, et tahtis kirjutada armastusest ning leidis näidendist kummalise kergenduse.

Anthony on tema osatäitja Sten Karpovi kirjeldust mööda mees, kes võitleb enda hirmudega, otsib armastust ja üritab leida oma kohta maailmas. Anthony lugu tuletab meelde, et olenemata välisest survest peitub tõeline jõud julguses olla sina ise. Inimlik on soov olla armastatud ja inimlik on hirm tõrjutuse ees, kuid oluline on mitte unustada hoolitseda ka enda eest ning elada elu, mis on täielikult kooskõlas inimese enda tegeliku olemusega.

Punase juuksepahmakaga Rosemary ja iirlase näitemängu leidis internetiavarustest üles Karin Tammaru, kes enda sõnul lihtsalt vaatas, milliseid huvitavaid näitemänge on ilmunud ning kus oleks toredaid rolle naistele. Tellis selle näitemänguagentuurist Inglismaalt postiga kohale, luges läbi, soovitas seda Endlale ja lavastaja Madis Kalmetile, kellele lugu samuti meeldis. Üks asi viis teiseni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles