Maarja Randväli Kõnnime koos tervise heaks!

Copy
Maarja Rändväli.
Maarja Rändväli. Foto: Liikumisharrastuse kompetentsikeskus
  • Uuringutulemuste kohaselt võib rühmakõnd olla tõhus mittekliiniline meede parandada vaimset tervist.
  • USAs algatasid kardioloogid 2005. aastal liikumise Walk With a Doc ("Jalutuskäik arstiga").
  • Eestis alustas programm "Kõnnime koos" mullu jaanuarist. Praegu tegutseb riigis 18 jalutusrühma.

Tervise arengu instituudi 2022. aasta statistika kohaselt liikus Eestis regulaarselt alla poole rahvastikust (45 protsenti). Iga teine inimene on ülekaaluline. Sagenevad vaimsed probleemid, eriti just noorte seas. Üks lihtsaid ja tõhusaid meetmeid ennetada ja leevendada nii füüsilise kui vaimse tervise probleemes on kõndimine. See on kõige kättesaadavam liikumisviis, mis ei nõua erilisi oskusi ega varustust. Koos kõndides on kasu veel suurem.

Retsept paljude haiguste vastu

Kõndides väheneb risk jääda südame-veresoonkonna haigustesse. Selline liikumine suurendab aeroobset võimekust ja vähendab vererõhku, vööümbermõõtu, kehakaalu ja keha rasvaprotsenti. Kõik see rõhutab kõndimise keskset rolli füüsilise aktiivsuse edendamisel tervise nimel. Kõndimine toetab vaimset tervist, aidates eelkõige paremini toime tulla emotsionaalse stressiga.

Kooskõndimine on kombinatsioon sotsiaalsusest ja füüsilisest koormusest. Uuringud näitavad, et jalutusrühmades osalejatel on pärast treeningut rahulik enesetunne, hea meeleolu ja väheneb üksindustunne. Uuringutulemuste kohaselt võib rühmakõnd olla tõhus mittekliiniline meede parandada vaimset tervist.

Rohkem tervena elatud aastaid

Kiiresti vananevas ühiskonnas on tervena vananemisest saanud omaette katsumus. Eakate kõndimisrühmades tehtud uuringust selgus, et koos jalutades paraneb sotsiaalsus, ühtekuuluvustunne ja igapäevane aktiivsus võrreldes nendega, kes jalutavad üksinda.

Kehalise tegevuse, eriti kõndimise soosimine on peamine strateegia, mis aitab eakamatel elanikel tervislikult vananeda. Vanuse tõustes langeb kognitiivne võimekus, see võib olla suuresti seotud vaimse tervise probleemidega. Seega pruugivad jalutusrühmad olla suureks abiks dementsuse ennetamisel ja leevendamisel.

Kõnnirühmades osalemine on tasuta.
Kõnnirühmades osalemine on tasuta. Foto: Liikumisharrastuse kompetentsikeskus

Kõnnitakse kogu maailmas

Juhendatud jalutamine on aastaid eri riikides toiminud kui terviseriske ennetav meede. USAs algatasid kardioloogid 2005. aastal liikumise Walk With a Doc ("Jalutuskäik arstiga"). Arst teeb lühikese ettekande mõnel terviseteemal ja viib seejärel rühma omas tempos jalutuskäigule. See populaarne algatus on laienenud üle maailma.

Walking for Health ("Jalutamine tervise heaks") on Inglismaal suurim tervisejalutajate võrgustik, kuhu kuulub üle 360 jalutusrühma.

Jalutusrühmad ootavad liituma

Eestis alustas juhendatud programm "Kõnnime koos" mullu jaanuarist. Praegu tegutseb riigis 18 jalutusrühma. Jalutatakse kord nädalas, mõõdukas tempos korraga 45–60 minutit. Rühmajuht valib sobiva teekonna, juhib tempot ja arutelu. Samuti teavitab osalejaid kohtumise ajast ja kohast, motiveerib osalema ja ka eraldi liikuma. Rühmas osalemine on tasuta.

Koos kõndides on motivatsioon ennast liigutada kõrgem: rühmaga on tore ja turvaline, sest kaaslased toetavad. Peale selle kaasneb vastutus, sest oled andnud endale ja teistele lubaduse osaleda. Saab mõnusalt suhelda huvipakkuvatel teemadel, avardada silmaringi ja leida sõpru või lausa sõpruskonna!

Jalutusrühmadega on oodatud jooksvalt liituma kõik soovijad sõltumata vanusest ja füüsilisest võimekusest. Registreeruda saab internetis konnimekoos.ee lehel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles