Kohalik neiu jooksis ja lasi end rahvusvahelisel võistlusel teiseks

Lauri Habakuk
, tegevtoimetaja
Copy
Teise ringi, kus lastakse põlve pealt, läbis Liis Kirsch puhtalt.
Teise ringi, kus lastakse põlve pealt, läbis Liis Kirsch puhtalt. Foto: Erakogu

Pärnu Meelise klubi vibulaskja Liis Kirsch naasis Tšehhist Nové Městost jooksuvibulaskmise Euroopa karikavõistlustelt U21 vanuseklassis hõbemedali ja üldarvestuses 5. kohaga.

“Lõpuspurt oli nii äge, kõik juubeldasid,” vahendas Meelise vibuklubi treener ja eestvedaja Leili Kukk.

Jooksuvibulaskmine sarnaneb laskesuusatamisega, ainult et suusatamise asemel joostakse ja püssi asemel lastakse märki vibuga.

Neljakilomeetrisel distantsil, kus Kirsch oma vanuseklassis hõbeda võitis, läbitakse jooksurajal kõigepealt kilomeeter, enne kui tiiru jõutakse. Seal tuleb nelja noolega maha saada neli märki. Iga tähis, mida tabada ei õnnestu, tähendab 150meetrist trahviringi.

Vibu peab sportlastel jooksuringil kaasas olema.
Vibu peab sportlastel jooksuringil kaasas olema. Foto: Erakogu

Pärast järgmist kilomeetrist jooksuringi tuleb vibu lasta põlve pealt.

Kolmanda kilomeetrise jooksuringi järel lastakse taas püsti. Pärast kolmandat laskmisvooru ja võimalikke trahviringe pole vaja teha enam muud kui liduda finišisse, läbides viimast korda kilomeetri.

Kirsch jooksis kokku neli trahviringi, kaks esimese ja kaks kolmanda tiiru järel. Teises tiirus lasi ta puhtalt. Kusjuures, klassikalises vibulaskmises, mida Kirsch Meelise klubis harrastab, on põlvelt laskmine äärmiselt ebaloomulik asend.

Võistlustules oli 20 naist kaheksast riigist.

Segapaaride heitluses kaotas Kirsch ühes pealinna Sagittariuse klubi sportlase Kaspar Graueniga kolmandale kohale vaid sekundiga. “Kokkuvõttes väga tublid,” kiitis Kukk.

Liis Kirsch saavutas pikemal ehk neljakilomeetrisel distantsil U21 vanuseklassis teise koha.
Liis Kirsch saavutas pikemal ehk neljakilomeetrisel distantsil U21 vanuseklassis teise koha. Foto: Erakogu

Jooksuvibulaskmise võistlustel lastakse tiirus 18 meetrilt ja pihta tuleb saada ringile, mis olümpiavibu võistlustel tähendaks 50 ja 30 meetri märklehes vähemalt üheksapunktist tabamust. Ehk vibulaskjale ei midagi keerulist. Jooksuringilt tulles teeb kõrge pulss märgi tabamise tavapärasega võrreldes aga hoopis keerulisemaks.

Nooled on võistluse ajal lasketiirus, kuid vibu peab võistlejatel jooksmise ajal kaasas olema. Paljud hoiavad relva lippamise ajal käes, aga mõni kasutab spetsiaalseid rakmeid, millega vibu jooksmise ajaks selga tõmmata.

Kui olümpiavibu küljes on tavaliselt kobakad stabilisaatorid, siis jooksuvibulaskmise ajaks neid relva külge ei keerata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles