Nutikate linnade ekspert Pärnus: Kogukond saab targemaks, kui ideid ja osalejaid on palju

Siiri Erala
, peatoimetaja
Copy
Jonathan Reichental. 
Jonathan Reichental. Foto: Rene Lutterus

Kui oktoobrit oli tiksunud kuraditosin päeva, avaldasid Pärnu nutilinnaku arendajad Clever Cities Groupist, et firma nõukokku kuulub nüüd Silicon Valleys karjääri teinud ja maailma 100 parima tehnoloogiajuhi hulka valitud Jonathan Reichental. Ta käis hiljuti Pärnus ja vaatas oktoobrikuises vihmasajus üle endise Maseko kalatööstuse ala, kuhu nutilinnakut planeeritakse. Reichental avaldas intervjuus, et teda meelitas projektis kaasa lööma võimalus luua Pärnu linnakust mudel, mida viia mujale maailma.

Jonathan, kuidas tutvustaksite ennast tavalisele Pärnus elavale inimesele?

Elan Põhja-Californias San Francisco lähistel. Minu eriala on tehnoloogia ja mu senised töökohad on seotud tehnoloogiaga. Olen töötanud kõikides sektorites: erasektoris väga suures konsultatsioonifirmas, pea kümme aastat Palo Alto – Silicon Valley sünnikoha – linnavalitsuses tehnoloogia- ja innovatsioonijuhina. Nüüd on mul oma firma ja ma olen veel ülikoolis professor, nii et töötan ka akadeemilises maailmas.

Olete nüüd Eestis olnud nädala (intervjuu toimus 12. oktoobril, S. E.).

Peaaegu. Tervelt neli päeva. Homme lahkun.

Millise mulje on Eesti, Pärnu teile jätnud?

Ma ei tulnud siia täiesti ignorantsena. Ma olen jälginud e-Eesti arengut pea nii kaua, kui see programm olemas on olnud. Kui läksin tööle linnavalitsusse, hakkas siin toimuv mind veel rohkem huvitama. Olen lugenud, vaadanud videoid. Seega selle programmi ja digiriigi ideega olin hästi kursis, mida ja miks te selles vallas teinud olete.

Ma tulin pühapäeva, ei, esmaspäeva … ikka pühapäeva hommikul! Ma olen praegu kuuekuisel tuuril. On hetki, kui ma pole kindel, mis päev on ja mis riigis ma olen. Mõne päeva eest olin Kesk-Ameerikas Guatemalas. Mõni päev enne seda Uus-Meremaal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles