Silvia Paluoja Digipööre kõikuvas kaluripaadis

Silvia Paluoja
, vabakutseline ajakirjanik
Copy
Uuest aastast tuleb kaluritel hakata kasutama elektroonset püügipäevikut.
Uuest aastast tuleb kaluritel hakata kasutama elektroonset püügipäevikut. Foto: Pärnu Postimees

"Aktuaalse kaamera" uudised jooksevad oma rada, kuni ekraani täidavad Saaremaa kalurite murelikud näod. Kiiresti ja poolvägisi peavad nad reageerima lohiseva nimega regionaal- ja põllumajandusministeeriumi nõudele hakata uue aasta esimesest päevast edastama püügiandmeid elektrooniliselt.

Nii aitab kohustusliku digipöörde sihtrühm, 2500 kutselist kalurit, upitada e-Eesti edulugu naaberriikide ees. Infotehnoloogilise rakenduse tabeli täitmiseks tuleb teha paarkümmend klikki sadamast väljumisest naasmiseni, et andmed jõuaksid kohe kalanduse andmebaasi ja järelevalveametkonda. PRIA lubab nutitelefoni ostul 300eurost toetust.

Kuulan ja mõtlen, kas elektroonilise püügipäeviku kohustuslikuks sõnastajad on näinud, millised on kalurite käed. Need on laiad nagu labidad, sõrmeotsad krobelised. Selliste töökätega peavad nad võtma lainete laksudes nutitelefoni, sest ametkond kusagil pealinna soojas kabinetis tahab silmapilkselt arvutiekraanil näha, kes, kus, millal sadamast välja läks, mida tegi püügivahenditega, kui suure koguse ja millist kala püüdis, teatades ette sadamasse saabumise ja lasti lossimise aja. Mainitud ministeeriumi kalamajanduse osakonna juhataja Ain Soome teleuudistes antud selgituse järgi "ei tundu enam mõistlik, et keegi võtab kuskil paberil andmeid ja sisestab andmete registrisse".

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles