Lahkus Eesti kirimale legend

Pärnu Postimees
Copy
Jüri Siigur võitis Eesti meistrivõistlustelt aastate jooksul 32 medalit.
Jüri Siigur võitis Eesti meistrivõistlustelt aastate jooksul 32 medalit. Foto: Ants Liigus

79aastaselt lahkus meie seast 15 korda kirimales Eesti meistriks tulnud ja Eesti esivõistlustelt kokku 32 medalit võitnud kirimalelegend Jüri Siigur.

Nii palju medaleid pole oma riigi meistrivõistlustelt võitnud maailmas ükski teine kirimaletaja.

Kaisma vallas Viluveres sündinud Siigur on rääkinud, et oli males iseõppija, tema areng kulges aeglaselt ja oli suurte lünkadega. Pärnu Postimehele antud intervjuus on Siigur meenutanud, et malekäigud sai ta selgeks algklassides. Suure-Jaani keskkooli 10. klassi poisina mängis ta Jüri Randviiruga esimest korda raadiosimultaani ja kaotas, aga järgmisel aastal tuli võit.

18aastaselt võttis Siigur esimest korda kätte maleõpiku, kuid tõsiste maletajate seltskonda jõudis ta enda sõnade kohaselt alles 30aastasena Sinti tööle tulles.

Sindis elanud ja kohalikus koolis õpetajaametit pidanud Siigur sai 2012. aastal rahvusvaheliseks suurmeistriks. Eesti meistrivõistlustelt võitis Siigur 15 kulda, 12 hõbedat ja viis pronksi. Esimese Eesti meistri tiitli teenis ta 1990. aastal võistkondlikus arvestuses, individuaalselt tuli ta esimest korda riigi tšempioniks 2002. aastal.

Siigur esindas Eesti võistkonda mitme kirimaleolümpia finaalis, osales 20 korral individuaalsete maailmameistrivõistluste poolfinaalis ja jõudis kuuel korral maailmameistrivõistluste kandidaatide turniirile.

Kirimaleentusiastide sõnutsi oli Siigur ilmselt Eesti aktiivseim mängija, kel võis korraga olla käsil sadakond partiid.

Siigur osales aastatel 1960–2022 kokku 210 turniiril ja mängis neil 2584 partiid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles