Nädala persoon Kaisa Üprus-Tali: Meil on inimesi, kes on oma dokumente ära söönud

Merle Rallmann
, ajakirjanik
Copy
Reedeti töötab Kaisa Sindis kodukontoris.
Reedeti töötab Kaisa Sindis kodukontoris. Foto: Mailiis Ollino

Sintlane Kaisa Üprus-Tali on on oma tööelu sidunud ühel või teisel moel hädas olevate inimeste aitamisega. Ta on tuntust kogunud lähisuhtevägivalla vastu võitlejana ja sõjapõgenike aitamisega. Kui Venemaa väed Ukrainasse tungisid, asus ta juhtima Tallinna sotsiaal- ja tervishoiuameti vast loodud uussisserändajate kohanemise toetamise osakonda, kus tal esiti polnud ainumastki töötajat.

Põgenikega seoses meenub mulle üks ukrainlanna, kes elas ja töötas Luhanskis küünetehnikuna. Ta rääkis: “Istusin ja viilisin, kuni viilisin endale maja.” Siis tuli aasta 2014 ja ta põgenes Zaporižžjasse. “Istusin ja viilisin, kuni viilisin endale uue maja,” jätkas naine juttu. Ja siis tuli mullu 24. veebruar. Nüüd istus see naine meie juures, käed-jalad jõuetult rippu ja ütles, et ta enam ei jõua endale maja viilida. 

Kui inimene on põgenik, pole vahet, kust ta põgenes. See tähendab, et ta ei saa koju minna ega kodukohas elada. Meil on olnud ka piinamisohvreid, ja nad ei tule ainult Ukrainast. Meil on inimesi, kes on oma dokumente ära söönud, et lähenevad vaenlase väed neid kohe maha ei laseks, et äkki on nii võimalus ellu jääda.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles