Treimanis kuuldud väike-lehelinnu laul jõudis ansambli Rüüt uude albumisse

Anu Jürisson
, kultuuritoimetaja
Copy
Ansamblis Rüüt loovad muusikat Maarja Soomre (laul, meloodika, kannel), Maili Metssalu (laul, viiul), Jaan-Eerik Aardam (kitarr, laul) ja Juhan Uppin (Eesti lõõtspill, kannel, laul).
Ansamblis Rüüt loovad muusikat Maarja Soomre (laul, meloodika, kannel), Maili Metssalu (laul, viiul), Jaan-Eerik Aardam (kitarr, laul) ja Juhan Uppin (Eesti lõõtspill, kannel, laul). Foto: Madis Reimund

Ansambli Rüüt nimekaim on rabalind rüüt (Pluvialis apricaria), kelle hõikeid on tõenäoliselt kuulnud kõik suvel rabas rännanud inimesed, kuid keda näha on õnnestunud vaid vähestel.

Väikese kuldse-mustasäbrulise rüüda hääl loob just selle meeleolu, mis enamikul inimestel rabaga seostub. "Nii kõlab meie ansambel oma nimelinnu südame ja kodumaastikega just samas rütmis," selgitavad bändi liikmed, Treimani juurtega Maarja Soomre (laul, meloodika, kannel), Maili Metssalu (laul, viiul), Jaan-Eerik Aardam (kitarr, laul) ja Juhan Uppin (Eesti lõõtspill, kannel, laul).

Ansambel seab uue albumiga "Kiriküüt" oma loomingulise suuna keskmesse nii eesti pärimusmuusika salvedest leitud linnu- ja loodushäälte jäljenduste tõlgendamise kui ka nende endi leitud hääled loodusest – sellest võimsast inspiratsiooniallikast, mis seob neid eelkäijatega. Albumi esitlustuuriga jõuab ansambel Pärnusse hingedepäeval.

Maarja Soomre, kuidas te ansambel kokku sai?

Rüüda algkoosseis sai kokku Eesti muusika- ja teatriakadeemias, sattusime kõik õppima pärimusmuusikat ühele kursusele. Kuna me ei olnud äsja lõpetanud gümnaasiumi, vaid kõigil oli juba üks kõrgharidus omandatud, mõtlesime, et kui me juba õppekava raames ansamblitundi teeme, siis võiks päriselt ka ansamblit teha. Kui juba, siis juba, mis me siin niisama nalja teeme, ajaga on muudki teha.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles