Positiivne teatrielamus

, õpilane
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Stseen lavastusest “Üle piiri”.
Stseen lavastusest “Üle piiri”. Foto: Ants Liigus

Pärnu Endla teatri noortestuudio on taas tulnud välja uue lavastusega. Selleks on stuudio kasvandiku Janika Maidle esimene näidend “Üle piiri”, lavastajaks noortestuudio juhendaja Enn Keerd.

Lavastus on noortele loodud: paneb neid enda elu üle mõtlema ja samal ajal on õpetlik. Näidend põhineb muidugi sõprusel, armastusel ja üleüldse suhetel nagu noortele mõeldud lavastuste puhul tavaks.

Tegevus toimub eliitkoolis, kus enamasti rikastest peredest pärit õpilastel on ees gümnaasiumi lõpetamine. Lõpetamisest oodatakse aga vaid parimaid tulemusi, see aga paneb õpilasi äärmustesse kalduma.

Loo keskmes on Kristina (Grete Elviste). Tüdrukule on pärast vanemate surma jäänud vaid vend Robert (Karl Verlin), kuid kui Robert hakkab aina tihedamalt suhtlema klassi priimuse Mirteliga (Carolina Tagobert), tunneb Kristina end ohustatuna ja kardab endale ainsat lähedast inimest kaotada. Et seda vältida, võtab Kristina kasutusele äärmuslikud meetmed ja teeb sellega nii endale kui teistele liiga.

Selle sasipuntra keskel on veel Andres (Mikk Pärg), Roberti korterikaaslane, kes on kogu loos neutraalne isik ja toob segadusse selgust. Andres on üks kummaline tegelane, kes toob lõbusust veidrasse olukorda ja aitab Kristinat oma loogiliste mõttekäikudega.

Muidugi ei piirdu näidend nende tegelastega ja loosse on põimitud noorte igapäevamured ning kohustused.

Meeleolu loomiseks on lava kujundatud väga noortepäraselt. Lava keskel on mõnusad padjad, millel isegi tahaks vedeleda. Näitlejatel on omanäoline välimus, kus rõivaste ja soengu kombinatsiooniga on rõhku pandud lõbususele. Üldse on kogu lava õhkkond vaba ning intiimne tänu saali väiksusele.

Ruumi taustaks on loodud ustest valmistatud sein, mida lavastuses kasutatakse nutikalt mitmel otstarbel: uksed viivad kord kooli puhkeruumi, kord koju; kord võib igast uksest näha mõnd tegelast, kord avaneb uksest külmkapp.

Selleaastane noortestuudio näitlejate kooslus on igati õnnestunud. Kõik nad on andekad ja teavad, mida teevad.

Näitlejate professionaalsust näitab näiteks see, et nad suudavad jääda näitlemise juurde isegi siis, kui saalist on kuulda saginat ja kihistamist. Samuti ei jää osatäitjatest keegi tagaplaanile. Peaosatäitja Grete Elviste täidab oma rolli oskuslikult ning loomulikult.

Kogu loo tegi mulle meeldejäävamaks Mikk Pärja tegelane Andres, kes alati ütles midagi täpselt õigel ajal ja õiges kohas. Tõi piinlikusse olukorda veidigi pingelangust. Tal oli alati selge ülevaade ning arvamus kõigest toimuvast ja vaatajana võisin temaga vägagi samastuda.

Noortel on etenduse vältel kindlasti palju äratundmisrõõmu ja saalis istudes võid tunda, nagu oleksid osa tegevusest, mis sellest, et ainult pealtvaatajana.

 

Teater

Uuslavastustega seoses kuulutas Endla koostöös Pärnu Postimehega kooliõpilaste seas välja noorte teatrikriitikute konkursi, mille paremad tööd avaldatakse teatri kodulehel ja järgemööda ajaleheski.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles