Apteekide roll tervisemurede lahendamisel kasvab

Vivika Tamra
, Eesti Tervisekassa avalike suhete ja tervise edenduse osakonna peaspetsialist
Copy
Apteegikülastaja. 
Apteegikülastaja. Foto: Tartu PM/Scanpix Baltics
  • Apteek on juba praegu paljuski lähim ja kättesaadavaim paik, kust tervisenõu saada.

Terviseteenuste pakkumine ei ole paljudele apteekidele võõras, kuna juba praegu mõõdetakse mitmes neist vererõhku, vaktsineeritakse, tehakse terviseteste ja nõustatakse. Selleks, et viia apteekidesse veelgi rohkem riiklikult olulisi ennetusteenuseid, on tervisekassa koos sotsiaalministeeriumiga alustanud projekti, et tuua apteekreid senisest enam esmatasandi tervishoidu, parandada perearstide ja apteekrite koostööd ning suurendada nende osa terviseedendusel.

"Esimesed teenused, millega apteekides soovime edasi liikuda, on riiklike sõeluuringute kodutestide jagamine, vaktsineerimine, tubakast või nikotiinitoodetest loobumise nõustamine ja ravimite kasutamise hindamine," ütles tervisekassa tervisedenduse ja haiguste ennetuse portfellijuht Liis Kruus.

Kruusi sõnutsi on algatus väga vajalik. Kuna tegu on suure muudatusega, siis selle üleriigiline jõustamine võtab aega mõne aasta.

Eesti proviisorapteekide liidu juht Ly Rootslane tõi esile, et apteek on juba praegu paljuski lähim ja kättesaadavaim paik, kust tervisenõu küsida. "Enamik apteeke on avatud pärast tööpäeva ja ka nädalavahetustel, valveapteegid lausa ööpäev läbi. Vajadusel saab apteeker juhendada, millise spetsialisti juurde tuleks oma tervisemurega pöörduda," rääkis ta. 

Ly Rootslane.
Ly Rootslane. Foto: Andres Haabu/Postimees/scanpix Baltics

Rootslane andis ülevaate, milliste murede korral juba praegu abi otsimisega apteegist alustada. 

Külmetushaigused

Külmetushaigus paraneb ise ja selle leevendamiseks piisab kodustest ravivõtetest ning apteegis ilma retseptita müüdavatest ravimitest ja loodustoodetest.

Palaviku alandamiseks soovitavad apteekrid ravimeid lähtuvalt patsiendist. Saadaval on eri tugevuse ja ravimivormiga arstimid, peale teada-tuntud tablettide näiteks siirupid, raviküünlad ja lahustuvad tabletid.

Nohu aitavad leevendada keedu- või meresoola sisaldavad lahused ja ninapihused. Limaskesta turse alandamiseks võib kasutada ka ravimeid, näiteks turset alandavat pihust või tablette.

Külmetusvastased ravimid apteegis.
 
Külmetusvastased ravimid apteegis.  Foto: Marko Saarm

Kurguvalu korral saab apteeker valu vaigistamiseks soovitada paratsetamooli või ibuprofeeni ja kurku lastavaid pihuseid või imemistablette, mis lühikeseks ajaks leevendavad sümptomeid.

Köhaärritust leevendavad ravimtaimede põhjal tehtud köhasiirupid või imemistabletid. Apteeker saab soovitada ka köharavimeid, valikus on röga lahtistavad ja köharefleksi alla suruvad rohud.

Valu

Üks sagedasemaid muresid, millega inimesed apteeki pöörduvad, on valu, olgu tegu näiteks pea-, liigese-, lihase- või seljavaluga. Apteeker oskab soovitada valuvaigistavaid tablette või muid valu leevendavaid preparaate. Oluline on hinnata valu tugevust ja kestvust. Käsimüügiravimid ei sobi pikaajaliseks kasutamiseks ja apteeker annab nõu, millal peaks pöörduma arsti poole.

Kõhumured

Kõhumurede või muude maovaevuste korral leiab abistavad preparaadid lähimast apteegist. Samuti ei pea kergemate silmaprobleemidega kohe arsti juurde kiirustama, sest apteegi käsimüügist saab silmatilkade toel leevendust näiteks punetusele, ärritusele ja liigsele kuivusele.

Kerged vigastused

Ka kergemate vigastuste, näiteks marrastuste, pindmiste põletuste ja nahahaavade korral on võimalik raviks vajalikke juhiseid ja abivahendeid küsida apteekrilt. Niisamuti nahaprobleemide puhul. 

Apteegikaup. 
Apteegikaup. Foto: PM/SCANPIX BALTICS

Ravimitega seonduv

Kui soovite oma ravimite kohta rohkem infot, küsige apteekrilt. Apteeker oskab vastata, milline on õige annus ja kui sageli tuleb ravimit tarvitada, millal ja kuidas ning millega koos tuleks ravimit võtta, millised on ravimi kõrval- ja koostoimed teiste rohtudega, aga ka toidu ja toidulisanditega.

Apteegist saab infot, milline on soodsaim ravim, millised on alternatiivid ja mida teha aegunud arstimitega. 

Väikelapse tervis

Väikelapse tervist puudutavatele küsimustele oskab apteeker samuti vastata ja kergemate probleemide korral ei pea kohe pöörduma perearstikeskusesse. Apteeker saab nõu anda nii lapseootel naisele kui ka värskele emale. Kõiki ravimeid ei tohi raseduse või imetamise ajal kasutada, samuti võib keha vajada lisahoolt lapseootuse ajal või peale sünnitust.

Apteekrid saavad anda nõu selliste väikelapse hädade korral nagu mähkmelööve, nahaärritus, kõhukinnisus või -lahtisus, kõhugaasid, palavik, valu ja hammaste tulek. Ühtlasi saab apteeker soovitada lapsevanematele beebi hooldustooteid: kreemid, vitamiinid ja lutid.

Apteekrid annavad nõu, millised tooted ja ravimid on lapsele ohutud ning kui suur annus talle sobib.

Ennetus

Kui soovite kontrollida oma tervist, saate apteegis näiteks mõõta vererõhku või soetada terviseteste, näiteks gripi ja COVID-19 kiirtest, rasedus- ja ovulatsioonitest.

Samuti saab sealt soovitusi, kuidas oma tervist paremini hoida. Näiteks annab apteeker nõu, kuidas tervislikult toituda ja kui palju liikuda, samuti võib ta soovitada tervisele kasulikke loodustooteid või toidulisandeid. Haiguste ennetamiseks saab mitmes apteegis vaktsineerida gripi, puukentsefaliidi ja COVID-19 vastu. Samuti saab apteegist haiguste ennetamiseks mõeldud teste, näiteks sõeluuringute koduteste.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles