Presidendi ja haridusministri kohtumisel kõneldi täna taas Metsküla koolist (1)

Sirle Matt
, reporter
Copy
Minister Kristina Kallas lubas president Alar Karisega kohtudes, et Metsküla lapsevanemad ja kohalik vald püütakse ühise laua taha saada.
Minister Kristina Kallas lubas president Alar Karisega kohtudes, et Metsküla lapsevanemad ja kohalik vald püütakse ühise laua taha saada. Foto: Raigo Pajula

«Kui tugev kogukond tahab, oskab ja suudab pidada kohalikku kooli, mida omavalitsus enam vajalikuks ei pea, siis kas ja kuidas me saame lapsi ja nende vanemaid aidata?» küsis president Alar Karis Kadriorus kohtumisel haridus- ja teadusministri Kristina Kallasega.

Riigipea sõnul võiks Lääneranna vallas sügisest ametlikult suletud Metsküla algkool, mille õpilased on praegu seniste õpetajatega mitteametlikult koduõppel ja kus kogukond arutab erakooli asutamist, kujuneda lõpuks heaks näiteks, kuidas kogukond ja omavalitsus haridusministeeriumi nõustamisel jõuavad kokkuleppele, mis seab esikohale laste huvid.

«Eesti koolivõrk vajab korrastamist. See tähendab mitmes kohas valusaid otsuseid. Aga iga kool on eriline, nii tuleb ka väikeste koolide sulgemisel igat juhtumit eraldi kaaluda ning vajadusel olla kohalikele elanikele ja kohalikule omavalitsusele nende laste haridustee korraldamisel abiks,» ütles president Karis.

Kohtumisel lepiti kokku, et haridus- ja teadusministeeriumi töötajad proovivad tuua kokku Metsküla algkooli jätkamist toetava kogukonna ja Lääneranna vallavalitsuse esindajad, et kõik oleksid ühes inforuumis, leidmaks õiguslikult pädev lahendus jätkata sealsete laste kooliteed ja luua kogukonna tahte korral erakool. «Koolivõrgu eduka korrastamise üks eeldusi ongi ju omavalitsuse ja kogukonna koostöö,» lausus president.

Minister tutvustas riigipeale ka õpetajate palgaküsimuse võimalikke lahendusi. Kohtumisel räägiti samuti eestikeelsele haridusele üleminekust, pedagoogide järelkasvust, kutsehariduse tulevikust, koolipsühholoogide nappusest ja omavalitsuste kui koolipidajate vastutusest.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles